Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Antiviruspionjären John McAfee: Jag spionerade

Publicerad 2013-01-07

Antiviruskungen John McAfee, 67, flydde USA.

Mordanklagelser i Karibien fick honom att fly tillbaka.

Nu berättar han själv att ägnat sig åt spioneri i Belize.

Vändningarna i historien om John McAfee ter sig allt mer bisarra. På 1980-talet grundade den brittisk-amerikanske programmeraren antivirusprogrammet McAfee, som blev en global framgång.

Misstänks ha mördat

2008, efter att flera stämningar hotat hans förmögenhet, lämnade han USA och flyttade till centralamerikanska Belize. Från sin egendom i djungeln i Karibien har han sedan styrt dess ett nytt företag. Han har anklagats för innehav av droger och vapen och för att ha uppfört ett eget droglaboratorium på sin tomt.

Sedan slutet av förra året står han även anklagad för mord på en 52-årig byggare i Guatemala som tre dagar innan han dödades lämnade in ett klagomål på att McAfee hade skjutvapen och betedde sig märkligt.

Efter det gav McAfee sig på flykt, och sa till omgivningen att polisen var ute efter att mörda honom.

I december återvände han till USA.

Nu berättar han på sin blogg att han efter en polisrazzia mot hans hem i Belize april gick "på offensiven" för att hämnas och avslöja korruption på hög nivå.

Anställde 29 spioner

För det köpte han 75 bärbara datorer som han installerade "osynlig mjukvara" på, som gjorde det möjligt för honom att få tillgång till all datatrafik och även på kommando sätta på och stänga av datorernas mikrofoner och webkameror.

De spionpreparerade datorerna delade han sedan ut som presenter till utvalda personer: regeringsanställda, poliser, ministrars assistenter, och makthavares flick- eller pojkvänner.

"Jag anställde fyra betrodda personer att jobba heltid med att övervaka textfilerna och få tillgång till allas lösenord till mejl, Facebook och andra konton", skriver John McAfee.

Därefter anställde han 23 kvinnor och sex män som tränades att ladda ned mjukvara på någons dator eller telefon medan de sov, åt eller talade i telefon. Han erbjöd även landets två största telefonbolag pengar för att ge tillgång till avlyssning av direkta telefonsamtal.

Han uppger sig ha hittat bevis för en "oräknelig" mängd kärleksaffärer, ett traffickingnätverk drivet av islamistiska Hizbollah som smugglat in elva libanesiska män varje månad i USA – och att Belizes premiärminister personligen beordrat ett mord.