Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Här får du bäst och sämst hjärtsjukvård

Uppdaterad 2018-10-09 | Publicerad 2012-09-10

Var i landet får man bäst vård vid en hjärtinfarkt?

Svaret är - i Katrineholm. Sämst hjärtvård får du i Gällivare.

Hur ser hjärtvården ut på ditt sjukhus? Aftonbladet kan i dag avslöja hela listan i Hjärtrapporten 2012 från Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och övriga världen. Fyra av tio svenskar dör i hjärt- och kärlsjukdomar och 1,4 miljoner svenskar lider av sjukdom i hjärta och kärl.

Hjärtrapporten är Hjärt-Lungfondens årliga sammanställning av hjärthälsoläget och hjärtvården i Sverige.

Stora skillnader

Årets kvalitetsindex visar nu att det finns stora skillnader mellan olika sjukhus när det gäller vården vid hjärtinfarkt. Indexet speglar hela vårdkedjan, från det akuta omhändertagandet till den förebyggande vården efteråt för att förhindra en ny hjärtinfarkt.

Elva olika indikatorer vägs in i kvalitetsindexet från Swedeheart. Fem av dem belyser andelen patienter som fått olika behandlingar inom rekommenderad tid vid det akuta omhändertagandet - som att de tilltäppta kärlen öppnas i tid. Denna vård är i regel bra.

Däremot är det sämre med efterbehandlingen och den förebyggande vården - att stötta patienterna till livsstilsförändringar, som att sluta röka och börja motionera, samt sänka det skadliga LDL-kolesterolet och blodtrycket.

Det är här som de stora skillnaderna mellan sjukhusen finns.

Sämst i Gällivare

Tisdag morgon presenteras Hjärtrapporten 2012 av Hjärt-Lungfonden. Men Aftonbladet kan redan i dag avslöja hur väl de olika sjukhusen i Sverige tar hand om sina hjärtinfarktspatienter.

Elva är maxpoängen - vilket inget sjukhus lyckats knipa. Sjukhuset i Katrineholm toppar listan med 8,5 poäng och ger alltså den bästa vården vid hjärtinfarkt. Sämst hjärtvård får man i Gällivare (en poäng).

Följ ämnen i artikeln