Han tar Petzälls plats i riksdagen

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-09-02

Sverigedemokraterna har ett dygn efter att William Petzäll avlidit tillkännagivit hans ersättare i riksdagen.

Platsen går till Stellan Bojerud, 68.

William Petzäll, 24, lämnade Sverigedemokraterna i september förra året, men behöll sin riksdagsplats som politisk vilde.

Efter hans död får nu partiet tillbaka platsen och det är klart vem som tar över den.

– Stellan Bojerud är näst på tur så han kommer få frågan från riksdagen om han vill ta platsen och det antar jag att han vill, säger Martin Kinnunen, SD:s pressansvarig.

”Skulle gärna ha avstått”

Redan i går skrev överstelöjtnant Stellan Bojerud, 68, från Sundbyberg på sin blogg om William Petzälls död och att han tar Petzälls plats:

– Tårögd inser jag att mitt inträde som ordinarie riksdagsledamot beror på att vännen William är död. Jag skulle gärna ha avstått riksdagsplatsen om William fått leva.

Bojerud tillkännages som ordinarie riksdagsledamot vid riksdagens öppnande den 13 september.

Pensionerad militär

Stellan Bojerud har tidigare arbetat som både chef och forskare på Försvarshögskolan innan han gick i pension 2003.

Han har en suttit i kommunens fullmäktige för både Moderaterna och Centerpartiet. Först 2009 anslöt Bojerud sig till Sverigedemokraterna.

Bojerud har sedan dess suttit med i Sverigedemokraternas partistyrelse som suppleant och kandiderade till riksdagsvalet 2010 på plats nummer 22.

Han fick ingen egen riksdagsplats, men gå in som ersättare åt Julia Kronlid i riksdagen och utrikesutskottet fram till april 2011.

Aftonbladet har sökt Stellan Bojerud för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln