Puerto Rico vill bli amerikansk delstat

Publicerad 2012-11-07

I går hölls det amerikanska presidentvalet i USA:s 50 delstater.

Men till nästa val kan de 50 bli 51 – åtminstone om invånarna i Puerto Rico får bestämma.

Oregon, Pennsylvania – och Puerto Rico. Så kan listan över amerikanska delstater läsas inom kort, om puertoricanerna själva får bestämma.

I går hölls nämligen en folkomröstning på den karibiska ön, och en knapp majoritet röstade ja till att officiellt bli en amerikansk delstat.

Kongressen bestämmer

Folkomröstningen är förvisso icke-bindande och måste godkännas av kongressen innan ön officiellt ber om att bli en del av USA, men de USA-vänliga puerticanerna ser ändå omröstningen som ett stort steg i rätt riktning.

I dag är Puerto Rico ett självstyrande territorium, där invånarna är amerikanska medborgare, och 61 procent av valdeltagarna röstade för nu att helt inkluderas i USA, medan 5 procent vill slå sig helt fria.

Enligt AP har Barack Obama tidigare välkomnat Puerto Ricos initiativ så länge en tydlig majoritet står bakom beslutet.

Ska kontakta Obama

Pedro Pierluisi, kommisionär i det USA-vänliga partiet, var jublande glad över resultatet av folkomröstningen och påpekade att man inom kort kommer att kontakta Obamas administration.

– Nu ligger bollen hos kongressen, och kongressen måste reagera på det här resultatet. Det är ju ett klart nej till den nuvarande situationen, säger han till AP.

ANNONS