Är Syriens diktator på väg att falla?

Uppgifter om kemiska vapen tyder på desperation

Bashar al-Assad.

Är den syriska regimen på väg att falla?

Uppgifter om att diktatorn al-Assad förbereder användning av kemiska vapen tyder på att han är desperat.

Senaste tiden har alltfler tecken kommit på att regimen är på väg att tappa greppet.

Allt större områden av landet kontrolleras av rebellerna.

I förra veckan pågick intensiva strider i huvudstaden Damaskus och runt flygplatsen. Flygplatsen var helt stängd under mer än en dag och har sedan dess bara varit öppen sporadiskt. I samma veva låg internet nere i hela landet.

FN drar bort allt "icke-nödvändig" personal ur landet. Många ambassader har gjort detsamma. Till och med ryssarna funderar på att evakuera sina medborgare.

De amerikanska uppgifterna om att Syrien gjort förberedelser för att använda kemiska vapen passar in i ett mönster.

Regimen förfogar över en avsevärd arsenal av sarin, senapsgas och andra dödliga kemiska vapen som finns lagrade på 75 olika platser i landet.

Ingen återvändo

Bara en regim som känner att den är på fallrepet är beredd att använda dessa vapen mot sitt eget folk. Efter det finns ingen återvändo.

Bashar al-Assad och hans närmaste män vet att deras chans att överleva om de förlorar makten är minimal. Flyr de utomlands hamnar de nästan garanterat i en krigsförbrytarcell i Haag. Stannar de kvar väntar ett öde likt Moammar Gaddafis.

I ett sånt läge är de kanske tillräckligt desperata för att ta till kemiska vapen.

Hotet riktar sig inte bara mot syrier. Man kan mycket väl tänka sig ett scenario där al-Assad riktar vapnen mot Israel i ett försök att få övriga arabländer och befolkningar på sin sida. En taktik som Saddam Hussein testade under Kuwaitkriget.

Eller mot grannen Turkiet. Attacker mot en yttre fiende är ofta ett effektivt sätt att ena den egna befolkningen. Turkiet har begärt skydd av amerikanska Patriotmissiler för att kunna skjuta ner raketer från Syrien. Nato väntas godkänna begäran i dag vid ett möte i Bryssel.

Skarp varning

Om Syrien tar till kemiska vapen blir det svårt för omvärlden att fortsätta passivt se på. Särskilt för USA.

Det vet Barack Obama och det är därför han i förväg går ut med en skarp varning till Bashar al-Assad. Obama är inte pigg på att starta ett bombkrig mot regimen i Damaskus och ännu mindre att skicka marktrupper.

Samtidigt finns det skäl att hissa varningsflagg för de amerikanska uppgifterna. Vem minns inte USA:s tvärsäkra uttalanden om att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen. George W Bush lät 2003 invadera Irak för att undanröja detta hot. Väl på plats hittade amerikanerna inte ett enda massförstörelsevapen.

Bara det faktum att Syrien flyttar på sina kemiska vapen innebär inte att de tänker använda dem. Kanske vill de samla vapnen på färre platser där de har bättre kontroll.

Överdrifter

Inte för att jag skulle ta det som en livförsäkring men regimen har tidigare försäkrat att de aldrig skulle använda kemiska vapen mot sin egen befolkning.

Arabförbundets ordförande hävdade i går att Bashar al-Assad "kan falla när som helst".

Regimen nära förestående fall har förutspåtts många gånger tidigare sedan konflikten startade i februari 2011. Hittills har det alltid visat sig vara överoptimistiska överdrifter. Syrien verkar fortfarande ha helhjärtat ekonomiskt och militärt stöd från Iran.

Men kanske börjar vi närma oss den kritiska punkten.

ANNONS