"Hon ropade inte på hjälp"
Uppdaterad 2012-06-19 | Publicerad 2012-06-18
Kolmårdens djurpark höll i dag en presskonferens om vargarnas dödliga attack.
– Hon ropade inte på hjälp, säger parkens zoologiska djurchef Mats Höggren till Aftonbladet.
Nu får parkledningen hård kritik av vargforskaren Olof Liberg.
Olof Liberg, docent vid Grimsö viltforskningsstation, Sveriges lantbruksuniversitet, är starkt kritisk emot Kolmårdens djurpark bristande säkerhet.
– Alldeles uppenbart var det ett av problemen att hon gick in ensam. Det tog ju tid att hitta henne och den tiden var kanske kritisk, säger han till TT.
Enligt Liberg hade läget varit ett annat om det hade funnits en person närvarande utanför hägnet som kunnat larma direkt och kanske vidta åtgärder på en gång.
– Jag hade förväntat mig att djurparken hade klara rutiner för vad man gör om någon ligger skadad i ett varghägn.
"Rådde inga tvivel om att hon inte var vid liv"
Presskonferensen hölls i en biosalong vid djurparkens forsknings- och utbildningscenter klockan 10 i förmiddags, med anledning av djurvårdarens död i går.Zoologisk djurchef Mats Höggren:
– Vi tänkte börja med en redogörelse om vad vi vet har hänt. Omständigheterna är fortfarande oklara. I korthet vistades en kvinnlig medarbetare i hänget ensam. Det är en rutin för att upprätthålla relationen till vargarna som vi haft under 30 års tid här i Kolmården.
– Hon hade kontakt med kollegor i enlighet med rutiner. När de insåg att de tappat kontakt hittades hon livlös och död i bortre delen av hägnet. Vi upprättade en telefonkedja.
Det tog mellan 20-30 minuter innan man upptäckte att kvinnan attackerats, uppger Höggren.
– Frågan har ställts om varför det tog så lång tid innan kroppen forslades ur hägnet. Jag kan säga att det inte rådde något tvivel om att hon inte var vid liv och i det läget hade det också upprättats en polisutredning.
Vd:n: "Känns overkligt"
Parkens vd Mats Olsson:
– Det är inte en prioriterad fråga just nu hur vi hanterar den här varggruppen. Allt är som vanligt just nu, ur vargarnas perspektiv.
– Det fanns inga indikationer på att vargarna varit ur balans. Det känns overkligt.
Det finns ingen kameraövervakning från det aktuella hägnet. Nu väntar en medicinsk utredning av kroppen och en teknisk undersökning av hägnet som utförs av polisen.
Mats Höggren:
– Hon förolyckades i varghägnet, det är vad vi vet. Om det kan kopplas till någon annan händelse eller någon sjukdom, blir bara rena spekulationer.
Vad kan leda fram till en eventuell avlivning?
– Det är ett varghägn som ligger utanför den publika delen. De kommer inte ha den roll de haft tidigare. Men vi har inte för avseende att fatta något beslut om deras framtid nu i det korta perspektivet.
Närkontakter stoppas
Enligt Olsson är det inte en besparingsåtgärd som föranlett att kvinnan vistades ensam i hägnet.
– Det måste finnas den ömsesidiga respekten och relationen, att medarbetaren ska kunna vistas ensam med vargarna för att kunna ta in besökare, det är på den premissen vi vilat.
– Vi kommer inte återuppta aktiviteten med vargguidade närkontakter med varg. Från och med nu upphör vi med verksamheten "Närkontakt varg". Det är vad som gäller från och med nu och framåt, säger Olsson.
– Vi kan gå in till vargarna och även utfordra dem via en matsluss. Utifrån vargarnas perspektiv blir det en omställning. De är vana att ha en daglig kontakt med medarbetarna, men i det korta perspektivet blir det ingen försämring ur djurskyddsperspektiv.
Parken har tillsatt en utredning för att klarlägga förhållandena och kommer även att bistå polisens utredning.
Ropade aldrig
Under gårdagen upprättades en krisgrupp för att informera Kolmårdens medarbetare, uppger parkens hemsida. Ett kriscenter finns tillgängligt med professionell krishjälp och en präst.
En minnesstund för kvinnan hölls klockan 8 i morse för hennes kollegor.
Kolmården är den enda djurparken i Sverige som tillåtit besök inne hos vargarna.
Aftonbladet får en enskild intervju med zoologiska chefen Mats Höggren.
Varför hade hon inget bedövningsvapen?
– Vapen gör ingen skillnad om attacken sker oförutsett så här.
Larm då?
– Det kan man tänka sig att hon skulle haft, men det finns samtidigt inga uppgifter om att hon ropat på hjälp inifrån. Det blir bara spekulationer i den här frågan eftersom vi inte vet hur vargarnas attack gick till. Enligt våra rutiner räckte det med kontakten hon hade med dem utanför.
Du säger att hon inte hade kontakt med någon på 20-30 minuter?
– Hon hade en telefon och kontakt med dem som var i hägnets närhet.
Men den var inte kontinuerlig?
– Nej, det var inte ett samtal som pågick. Kontakten sker med ett visst intervall. Hur korta intervallerna är beror på, från situation till situation.
"Jag såg vad de såg – otvetydigt död"
Hur kunde ni vara så säkra på att hon var död i första läget?
– När jag kom till platsen var både räddningstjänst och polis där. De hade konstaterat att hon var död då. Jag såg vad de såg, och det var otvetydigt att hon var död. Sedan dödförklarades hon, när den tekniska undersökningen inleddes.
Varför fanns ingen kameraövervakning?
– Vi har inte bedömt att de behövts ur riskperspektiv. De gäller även de andra djuranläggningarna.
Funderar ni på övervakning nu?
– Vi utvärderar allt just nu.
Parken polisanmäls
Stig Engdahl bor i Ed i Dalsland. Han fick smeknamnet "Varg-Stig" efter att 2003 ha dömts till sex månaders fängelse för att ha skjutit en varg som attackerade hans får. Mängder av vargmotståndare följde honom i ett protesttåg till fängelset. Nu polisanmäler han och hustrun Ann-Christine Engdahl cheferna för Kolmårdens djurpark.
– Jag anser att de är vållande till annans död. Om de bedriver sådan verksamhet att de låter människor gå in till vargar sätter de andras liv i fara. Jag anser att de får bli slut på den här vargcirkusen de håller på med här i Sverige, säger Varg-Stig till Aftonbladet.