Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Vi hade änglavakt”

Publicerad 2012-03-06

Det spektakulära rånet mitt i centrala Stockholm slutade med att polisen sköt rakt in i gymmet Metropolis.

Personal och gäster chockades svårt – men mirakulöst träffades ingen.

– Vi hade änglavakt. En timma tidigare var det fullt med folk och då hade någon träffats, säger vd:n och delägaren Per Althini.

Rånet mot en guldsmedsaffär på Stureplan i Stockholm slutade med en vild skottlossning mellan polisen och rånarna. Efter rånet på Engelbrektsgatan lyckades två av rånarna fly en bit upp på Birger Jarlsgatan. De lyfte sina vapen och sköt mot polisen, polisen besvarade elden med att avlossa 16 skott. Elva träffade gymmet Metropolis. – innanför fönsterrutorna fanns både personal och gäster.

– Tjejerna som stod i receptionen hörde först ett skott. De slängde sig ner på marken sedan smattrade det till. Gäster och personal sökte skydd runt om i lokalen, säger Per Althini.

"Det hade blivit fullt kaos"

Skottlossningen skedde vid 14.30-tiden. Personalen och gästerna chockades svårt men ingen fick fysiska skador. Hade det varit en timme tidigare hade det kunnat sluta i katastrof. Precis innanför fönsterglaset står löpband och en roddmaskin uppradade.

– Det hade blivit fullt kaos. En timma tidigare var gymmet fullbelagt. De som stod vid löpbandet och vid rodden hade träffats, säger Per Althini.

Helt surrealistiskt

Personal och gäster har fått professionell krisbehandling. Per Althini befann sig av ren tillfällighet på gymmets ovanvåning, något som kan ha räddat hans liv.

– Jag brukar alltid stå vid receptionen och ta emot kunderna. Hade jag eller tjejerna i receptionen stått några decimeter längre mot fönstret hade vi träffats. Det känns helt surrealistiskt. Just nu är jag bara glad att ingen blev skadad.