”Vi tvingas jobba för ingenting”

Publicerad 2012-01-12

Facket rasar över OB-gapet mellan läkare och sköterskor

UPPRÖRD  Fackombudet Ulrika Håkansson och flera andra sjuksköterskor i Linköping är upprörda efter att de har fått reda på löneskillnaden mellan deras ersättning på julafton och läkarnas.

LINKÖPING. Sjuksköterskorna fick en dryg tusenlapp extra för att jobba på julaftonsnatten.

Medan läkaren kammade hem 15 144 kronor extra.

– Man kan inte ge tårta till några och inget alls till andra, säger sjuksköterskan Ulrika Håkansson.

Orättvisa OB-ersättningar för sjuksköterskor har fått det att storma på akutmottagningen på Linköpings Universitetssjukhus.

På julaftonsnatten blev de två sjuksköterskorna på akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping mycket upprörda när de insåg att de skulle jobba hela natten för korvören, jämfört med den inringde läkaren.

– Vi tvingas gå in för ingenting. Men när det fattas ett enda läkarpass, då beordrar man inte, utan erbjuder en ofantlig summa pengar, säger Ulrika Håkansson, sjuksköterska på akuten och Vårdförbundets fackombud.

Enligt Vårdförbundets lokala löneavtal i Östergötland får sjuksköterskorna en extra OB-ersättning på 97 kronor i timmen under julnatten – totalt 1 067 kronor för elva timmars jobb.

Helt enligt avtal

Överläkaren däremot får 5 679 kronor extra. Men eftersom han ringdes in med kort varsel fick han i stället 15 144 kronor extra. Helt enligt läkarnas lokala löneavtal.

Enligt Ulrika Håkansson har akuten sett en massflykt av sjuksköterskor.

– Vi har fått gå upp i timmar utan att gå upp i lön. Samtidigt har läkarna en arbetstidsförkortning som innebär att de på tio veckor jobbar sju veckor.

”Värderingar bakom”

Läkarnas facklige ordförande i Östergötland, Stig-Eric Åström:

– Vi har avstått löneökningspengar för att få det här avtalet på julafton. Men sjuksköterskorna har alldeles för låga löner.

Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Persson håller inte med:

– Det har inte med avtalskonstruktioner att göra, utan det handlar om värderingen av olika yrkesgrupper. Arbetsgivarna hanterar olika grupper ojämlikt.