Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Spanien vann strid om miljardskatten

Publicerad 2012-02-26

Guld och silver bärgades från havsbotten av amerikanskt företag – men Spanien vann rätten till skatten

För tvåhundra år sedan sänktes det av en brittisk kanonkula.

Först nu är striden om vrakets rekordlast över.

Två flygplan med en skatt värd miljardbelopp landade i går i Spanien.

Den spanska fartyget Nuestra Señora de las Mercedes var ett av den spanska flottans stoltaste. 1804 skulle fregatten, och tre liknande fartyg, segla till Frankrike för att betala en spansk statsskuld.

Sänkt och till botten

Ryktet om penningtransporten nådde Frankrikes ärkefiende Storbritannien. Den brittiske kommendören Graham Moore fick i uppdrag att lägga vantarna på skatten. Sagt och gjort. Moore seglade med antal brittiska fartyg mot Spanien för att stoppa transporten på vägen. De brittiska fartygen hann upp de spanska utanför Gibraltar. Graham Moores styrkor var överlägsna, men spanjorerna vägrade ge upp. När fartygen närmade sig varandra öppnade britterna eld. Resultatet var katastrofalt för  Nuestra Señora de las Mercedes besättning. Britternas fullträff på fregatten ledde till en kraftig explosion. Bara 40 av 240 besättningsmän överlevde då fartyget sjönk.

En målning som visar sänkningen av Nuestra Señora de las Mercedes.

Beslagtog vrakletarnas fartyg

Vraket och de 200 sjömännen fick vila ifred på havets botten i 200 år.

2007 hittade skattletare från Floridabaserade Odyssey Marine Exploration resterna av Nuestra Señora de las Mercedes utanför Gibraltar kust – och bärgade dess miljardlast. Men den spanska regeringen fick reda på vad som pågick. De hävdade att de hade rätt till lasten eftersom fartyget ännu tillhör spanska staten. De beslagtog amerikanernas utrustning och fartyg. Men Nuestra Señora de las Mercedes last, 15 ton silver och guldmynt värda många miljarder kronor, var redan spårlöst försvunnen och bortforslad till Florida.  Skatten har beskrivits som den största bärgade genom historien.

Historiens största

Spanien stämde Odyssey i USA och en fem år lång juridisk strid tog vid. Den gick till slut den spanska regeringen segrande ur, och i går landade två spanska transportflygplan med mynten i en militärbas utanför Madrid.

Nu är planen att skatten ska ställas ut på ett antal muséer i Spanien.