Ukraina: "Ge tillbaka våra stridsdelfiner"

Publicerad 2014-07-03

Ukraina kräver att Vladimir Putin lämnar tillbaka de stridsdelfiner som kidnappats av Ryssland, rapporterar den ryska nyhetssajten RBTH.

Delfinerna är tränade för att upptäcka sjöminor, fientliga dykare och spionutrustning – och är värdefulla för den ukrainska flottan.

Aftonbladet skrev i mars om hur Ukrainas "mördardelfiner" kidnappats. De har sin hemvist på en flottbas i staden Sevastopol och övertogs vid Rysslands annektering av Krimhalvön.

Ukraina vill att familjen med stridsdelfiner flyttas till ett nybyggt delfinarium i distriktet Henichesk. Den ukrainska flottan saknar också ett antal sjölejon och sälar som tränats till undervattensspioner.

– Militärdelfinerna behöver återlämnas till vårt land på samma sätt som Ryssland har återlämnat Ukrainas beslagtagna militärutrustning, säger Dmitry Yunosov, förste vice chef för den regionala statsförvaltningen enligt RBTH.

Arbetar för ryska intressen

I mars meddelades att delfinerna, som under 1960-talet tränades i Sovjetunionens regi, åter skulle tjänstgöra i ryska flottan. De är tveksamt att ryssarna, som sagt att Ukrainas delfinutrustning är från 1990-talet, är sugna på att lämna ifrån sig delfinerna.

De ska nämligen ha investerat både tid, energi och pengar för att "omdirigera" djuren till att arbeta för ryska intressen.

På 1980-talet utvecklades delfinprogrammet för att ingå i flottans arbete med anti-sabotage och räddningsinsatser. Sedan har delfinerna använts för civila uppgifter, som att arbeta med handikappade barn.

Senast 2011 startade det ukrainska försvarsministeriet en stridsutbildning där delfinerna upptäcker och markerar militära hot på havsbotten, skriver RIA Novosti.