Nya missiler från Nordkorea

Publicerad 2014-06-26

Det spända läget mellan Nord- och Sydkorea kan eskalera.

Tre missiler har i dag avfyrats från en hamnstad på Nordkoreas östkust, enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare i år genomförde Nordkorea en serie provskjutningar med artilleri i det omtvistade Gula havet. Nu ska tre kortdistansrobotar ha avfyrats från hamnstaden Wonsan på Nordkoreas östkust, ut i Japanska havet.

Uppgifterna kommer från den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, men en anonym källa inom Sydkoreas försvar bekräftar enligt nyhetsbyrån AP att projektilerna flög 19 mil innan de landade i vattnet.

Källan berättar att sydkoreansk militär försöker utreda vilken typ av projektiler det handlar om och i vilket syfte de avfyrats.

Ledaren attackerad

Skjutningarna kommer i ett spänt läge mellan Nord- och Sydkorea. Sydkoreas ledare, presidenten Park Guen-Hye, har hotats och blivit kallad för prostituerad. Sydkorea har i sin tur svarat med ett löfte om att slå till mot Nordkorea vid fortsatta provokationer.

Samtidigt ska ilskan i Nordkorea blossat upp när militär från USA och Sydkorea genomförde en årlig militärövning och när president Barack Obama besökte Seoul.

Talas om kärnvapen

Enligt AP finns det vitt spridda spekulationer om att Nordkorea också förbereder ett fjärde kärnvapenprov. Sedan 2006 har tre provskjutningar genomförts, sist i februari förra året.

Experter tror att Nordkorea arbetar på att utveckla en atomstridsspets liten nog att montera på en långdistansmissil. Men enligt de flesta experterna kan det ta åratal.