Europa under vatten – risken för skyfall ökar
Publicerad 2024-09-16
Människor har drunknat, tusentals har tvingats lämna sina hem och trafiken står stilla på sina håll efter ovädret Boris framfart över delar av Europa.
Risken för extrema skyfall och översvämningar ökar med klimatförändringen.
Delar av Österrike, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien har sedan i torsdags hukat under kraftiga vindar och intensivt regnande. Förödelsen efter ovädret Boris är omfattande, med en rad dödsfall samt stora skador på hem och infrastruktur.
Flera personer har bland annat hittats döda i regionen Galati i sydöstra Rumänien.
– Vi står återigen inför effekterna av klimatförändringarna, som blir allt mer närvarande på den europeiska kontinenten, med dramatiska konsekvenser, säger landets president Klaus Iohannis i en kommentar.
Risken ökar
Forskning visar att extrema skyfall väntas bli allt vanligare och mer intensiva till följd av klimatförändringarna i stora delar av världen, bland annat i Europa. Det beror på att varm luft kan hålla mer vattenånga än kall luft, vilket skapar förutsättningar för mer intensiva regn. Men skyfallen kommer att variera naturligt precis som i dagens klimat.
Stora mängder regn på kort tid kan leda till översvämningar. Hur allvarliga de blir kan till viss del påverkas av i vilken utsträckning som städer och samhällen anpassar sig genom förebyggande insatser, till exempel genom att bygga barriärer eller se över sin dagvattenhantering.
De senaste åren har det gjorts framsteg inom så kallad attributionsforskning, där experter kan fastställa orsakssambandet mellan klimatförändringarna och extrema väderhändelser mer exakt. Det internationella nätverket World Weather Attribution har till exempel slagit fast att de förödande översvämningarna i Tyskland, Belgien och Nederländerna 2021 var direkt kopplade till människans påverkan på klimatet.
”Ofattbara konsekvenser”
När det gäller ovädret Boris pekade prognoserna på förhand på ökad sannolikhet för extremt kraftiga regn i de drabbade områdena, vilket hjälpt myndigheterna att förbereda sig, framhåller Liz Stephens från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens organisation Climate Centre.
– Lärdomar har dragits från tidigare stora europeiska översvämningar, men prognosen för vissa av områdena är översvämningar av aldrig tidigare skådad omfattning, säger hon i en kommentar.
– Historien har lärt oss att människor ofta förvånas över de till synes ofattbara konsekvenserna av sådana händelser. I den här delen av Europa är klimatförändringarna kända för sin roll i att öka risken för översvämningar.