Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

USA: Israel kan ha brutit mot krigets lagar

TT

Uppdaterad 2024-05-11 | Publicerad 2024-05-10

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.

Israel kan ha använt vapen från USA på sätt som inte är förenliga med internationell humanitär rätt, enligt en rapport från det amerikanska utrikesdepartementet.

Konkreta bevis i enskilda attacker redovisas inte.

Enligt rapporten är det ”rimligt att bedöma” att Israel har använt amerikanska vapen på sätt som inte är förenliga med humanitär rätt, givet Israels beroende av krigsmateriel från USA.

Förhållandena under kriget hindrar dock USA från att samla in information och komma fram till avgörande slutsatser kring hur amerikanska vapen använts i enskilda händelser, heter det i rapporten som lämnats över till kongressen.

”Omständigheterna under konflikten i Gaza gör det svårt att bedöma eller dra slutgiltiga slutsatser om enskilda incidenter”, står det i en sammanfattning av rapporten, som understryker att utredningar om enskilda incidenter fortlöper.

Civila offer

Israels militär (IDF) har enligt rapporten ”kunskapen, erfarenheten och verktygen” för att minimera skador.

”Resultaten på marken, inklusive höga nivåer av civila skadade och döda, lyfter betydande frågor om IDF alltid använder dem effektivt.”

Rapporten uttrycker ”djup oro” över Israels agerande vad gäller säkerställandet av nödhjälp till civila i Gaza, vilket i hög grad bidragit till bristen på förutsägbara och varaktiga leveranser. Den slår också fast att Israel nyligen tagit positiva steg, även om de fortfarande anses otillräckliga.

Inget brott

USA:s humanitära hjälp begränsas inte av den israeliska regeringen på ett sätt som bryter mot de amerikanska lagar som reglerar möjligheten till amerikanskt militärt stöd, konstaterar rapporten.

Trots allvarliga farhågor har Israel, likt andra länder som mottar amerikanskt militärt stöd, lämnat tillräckligt trovärdiga och tillförlitliga försäkringar till USA, enligt rapporten.

Ophir Falk, utrikespolitisk rådgivare till premiärminister Benjamin Netanyahu, säger i en kommentar till rapporten att Israel agerar i enlighet med krigets lagar och att armén vidtar ”omfattande åtgärder för att undvika civila dödsfall”.

Rapporten beställdes av president Joe Biden efter påtryckningar från demokrater i kongressen. Den kommer efter att Gazakriget har pågått i mer än sju månader och nära 35 000 palestinier har dödats, enligt uppgifter från det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza.