UD bekräftar fjärde dödsdom i Irak

TT

Publicerad 2024-07-05 12.59

Utrikesdepartementet. Arkivbild.

Utrikesdepartementet bekräftar att en fjärde svensk dömts till döden i Irak.

UD:s presstjänst uppger för TT att domarna gäller två olika brott. Tre personer har dömts för inblandning i en skjutning. Den fjärde domen gäller narkotikarelaterad brottslighet. En 35-årig man, som har dubbelt medborgarskap och är hemmahörande i Västsverige, har dömts till döden för narkotikabrott.

Fysisk och psykisk tortyr

35-åringens advokat Wissam Al Jiburi uppger för SVT att hans klient har utsatts för fysisk och psykisk tortyr. Han fick träffa sin klient först en halvtimme innan rättegången startade. Enligt honom varade rättegången bara i en kvart och familjen fick inte närvara.

Advokaten menar att straffet för narkotikabrott är inte i paritet med brottet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. De fick det här straffet bara för att de är svenskar, säger han till SVT.

Iraks chargé d'affaires

Sveriges ambassad i Bagdad, för tillfället omlokaliserad till Stockholm, har haft viss kontakt med de frihetsberövade, samt har kontakt med anhöriga.

”Vi går i nuläget inte in på närmare detaljer för att inte försvåra vårt arbete och på grund av sekretess,” skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Utrikesdepartementet kallade på fredagen upp Iraks chargé d’affaires med anledning av att fyra svenskar dömts till döden i Irak i första instans.

Vid mötet framfördes Sveriges protester mot att svenskar i Irak dömts till döden och krav på att dödsstraff inte ska verkställas.

ANNONS