Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ledord från Trump när Ungern tar över i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-18

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på ett möte i Budapest efter EU-valet. Arkivbild.

Ledordet lånas av Donald Trump när Ungern tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd från den 1 juli.

Huvuddevisen blir ”Make Europe great again” – Gör Europa stort igen.

Ledordet är en tydlig blinkning till Trumps välkända ”Make America great again” från presidentkampanjen i USA inför valet 2016. Det är också en klar signal om att ledningen i Ungern politiskt känner sig betydligt närmare den förre presidenten i Washington, än EU-ledningen i Bryssel.

– Vi kommer att vara en ”honest broker” (ärlig medlare på svenska) och samarbeta lojalt med alla medlemsstater och de europeiska institutionerna. Men vi representerar ett väldigt tydligt europeiskt alternativ och det kommer också att visa sig, säger EU-minister János Bóka på en presskonferens i Budapest tillsammans med regeringstalesmannen Zoltán Kovács.

Kina och konkurrens

Ungern tar över stafettpinnen som ordförandeland i EU:s ministerråd den 1 juli fram till årsskiftet. Nuförtiden är ordförandemakten visserligen begränsad till att mest leda möten och se till att medlemsländerna kan hitta gemensamma ståndpunkter. Samtidigt har man också en stor möjlighet att driva på verksamheten i den riktning man så önskar.

Exempelvis hoppas Bóka kunna utveckla och förbättra samarbetet med Kina.

Fokus kommer att ligga på sju områden, däribland ökad konkurrenskraft, försvarssamarbete, partnerskap med länder utanför EU för att stärka de yttre gränserna och steg framåt för alla länder i utvidgningsprocessen.

Inte vad Trump vill?

Ungerns regering och dess premiärminister Viktor Orbán har länge befunnit sig på kollisionskurs med merparten av övriga EU. Orbán är i stället en av Donald Trumps starkaste allierade i Europa, och flitigt inbjuden gäst till Trumpvänliga evenemang i USA.

Bóka och Kovács skämtar samtidigt om att den EU-kritiske Trump själv kanske inte ställer upp på deras devis.

– Jag vet inte om Donald Trump någonsin har velat göra Europa stort igen, säger Bóka i Budapest.