Storbritannien svänger om ICC:s arresteringsorder

TT-AP

Publicerad 2024-07-26 21.38

Premiärminister sir Keir Starmers talesperson säger på fredagen att man inte kommer att lägga sig i ICC:s eventuella arresteringsorder. Arkivbild.

Storbritannien kommer inte att motsätta sig Internationella brottmålsdomstolen ICC:s begäran om en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Det meddelar en talesperson för den nye brittiske premiärministern Keir Starmer, och tillägger att det är upp till domstolen att fatta beslut om en arresteringsorder ska utfärdas eller inte.

Därmed går den nya Labour-regeringen emot den konservativa företrädaren Rishi Sunaks regering, som planerade att lämna in ett formellt ifrågasättande av arresteringsordern.

Starmers beslut innebär att han också går emot USA i frågan.

ICC:s chefsåklagare meddelade i maj att han vill se en arresteringsorder mot Israels premiärminister och försvarsminister, samt tre högt uppsatta ledare inom terrorstämplade Hamas, med anledning av misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten i och med terrorattacken mot Israel den 8 oktober och det efterföljande Gazakriget.

En arresteringsorder mot Netanyahu skulle innebära att samtliga länder som ratificerat ICC:s grunddokument, Romstadgan, måste gripa premiärministern om han sätter sin fot där.