Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nytt kraftigt vulkanutbrott vid Grindavík

Kristin Groth/TT, Mia Holmberg Karlsson/TT, Fredrik Gunér/TT

Publicerad 2024-05-29

Ett kraftigt vulkanutbrott har inträffat norr om isländska Grindavík.

Kuststaden evakuerades på onsdagsförmiddagen. Bara timmar senare trängde lavan igenom marken.

På kvällen började utbrottet att avta.

Vulkanutbrottet inträffade strax före klockan 15, svensk tid, på måndagen.

Magnús Tumi Gudmundsson, professor i geofysik vid Islands universitet, säger till det isländska public servicebolaget Rúv att det nya utbrottet är det kraftigaste av de som varit under de senaste månaderna.

Enligt honom var flödet av lava i början av utbrottet närmare dubbelt så stort som det var i början av det senaste vulkanutbrottet.

– Utbrottet har börjat avta men det är fortfarande ganska kraftfullt, säger Magnús Tumi Gudmundsson.

Fontäner av lava

På direktsändningar från området syntes fontäner av röd lava spruta ur marken och bilda kraftiga rökmoln. Som mest rapporterades sprickan efter utbrottet vara omkring fyra kilometer lång. På kvällen hade den minskat till 2,4 kilometer.

Lavan uppges ha nått minst 50 meters höjd när den pressades upp ur marken.

Lavan har nått skyddsvallarna som ska skydda Grindavík, och har svämmat över flera vägar till staden. Men skyddsvallarna har hittills fungerat bra, enligt Magnús Tumi Gudmundsson.

Myndigheten ”avråder starkt” människor från att närma sig området.

Många evakuerade

Vid den närbelägna turistattraktionen Blå lagunen evakuerades cirka 700–800 besökare och anställda, rapporterar Rúv. Även anställda vid kraftverket i Svartsengi och boende i Grindavík evakuerades.

Strömmen har brutits till staden, efter att en högspänningsledning kopplats bort i förebyggande syfte. Om lavan hade nått den när den fortfarande var inkopplad hade det funnits en risk att kraftverket skulle skadas.

Femte på sex månader

Röda Korset har uppmanat alla som har evakuerats att registrera sig.

I nuläget väntas flygtrafiken inte påverkas, rapporterar Rúv.

Enligt Morgunbladid är onsdagens utbrott det femte på drygt ett halvår. Det senaste inleddes den 16 mars och konstaterades vara över för knappt tre veckor sedan. Sedan utbrottet i mars beräknas 20 miljoner kubikmeter magma ha samlats under området Svartsengi, skriver tidningen.