Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Valrörelsen spurtar – det här bör du ha koll på

Publicerad 2024-05-30

Drygt en vecka återstår för de som vill rösta i EU-valet, men ännu inte gjort det. Arkivbild.

Kan 21 svenskar göra skillnad i Bryssel? Vilka är valets heta frågor?

Här är frågorna du behöver ha koll på innan du går till valurnan.

Varför har man EU-val?

För att utse 720 ledamöter till EU-parlamentet för 2024-2029. Sverige utser 21. Parlamentet är den enda EU-institution som är folkvald.

Så EU-parlamentet är som en europeisk riksdag?

Inte riktigt. Det har ingen möjlighet att lägga fram egna lagförslag. Det får bara EU-kommissionen. Parlamentet utser ingen regering, men godkänner EU-kommissionens ordförande.

Så varför ska jag bry mig om EU-parlamentet ?

Det är med och bestämmer, tillsammans med EU:s ministerråd, i de flesta frågor EU fattar beslut om. Parlamentet kan driva fram ändringar i EU-kommissionens förslag.

Vad har EU-parlamentet varit med och beslutat om på senare tid?

Till exempel EU-ländernas gemensamma asylpolitik och en rad lagar som styr klimatpolitiken. Men också att förbjuda försäljning av nya bensinbilar från 2035.

Så vad ska EU-parlamentet fatta beslut om framöver?

EU:s långtidsbudget 2028-2034 och en ny jordbrukspolitik. Vilka andra lagförslag den kommande EU-kommissionen tänker lägga fram är ej bestämt.

Bland oavslutade ärende från i år finns hantering av uttjänta fordon, skogsövervakningslag och ett europeiskt försvarsindustriprogram.

Parlamentet kan pressa fram löften om förslag som berör deras hjärtefrågor när den nya kommissionen ska godkännas i höst.

Vad kan EU-parlamentet inte besluta om?

Till exempel om Sverige ska inför euron eller lämna EU. Parlamentets inflytande när det gäller till exempel utrikespolitik, försvar och skatter är litet eller obefintligt.

Så vilka är de heta valfrågorna?

Väljarna i hela EU rankar stöd till fattiga hushåll i EU, folkhälsa, skapande av nya jobb och försvar/säkerhet högst, enligt EU-parlamentets mätning från i vår.

Svenskarna rankar klimatet, kamp mot terrorism/brottslighet, att slå vakt om demokratin, försvar/säkerhet och kampen mot fattigdom högst.

Kan 21 svenskar göra skillnad i EU-parlamentet?

De har bara 21 av 720 röster och röstar sällan på en enad svensk linje. De följer ofta sina europeiska partigruppers ståndpunkter. Men en ledamot som får en tung post i parlamentet kan driva fram ändringar i EU-kommissionens lagförslag.

Vilka kan jag rösta på?

De åtta riksdagspartierna ställer upp, liksom över hundra mer eller mindre seriösa småpartier. Man kan även personrösta på den kandidat man anser bäst.

När hålls EU-valet?

Från 6-9 juni, beroende på EU-land. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni, men det går att förtidsrösta. Inga valresultat får publiceras förrän efter klockan 23 den 9 juni.