Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Strame Starmer mot seger efter stormiga år

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-05-27

Lugnet efter stormen? Efter många jobbiga år i Storbritannien vill oppositionsledaren Keir Starmer erbjuda en trygg hand.

Vägen till makten ligger utstakad för Labourledaren, som egentligen bara behöver hålla rak kurs för att vinna sommarens val.

Det är dags att ”sätta stopp för kaoset” och vända blad, utropade Keir Starmer kort efter att premiärminister Rishi Sunak utlyste valet den 4 juli.

– En röst på Labour är en röst för stabilitet, ekonomisk och politisk sådan. En politik som träder försiktigare fram i våra liv, sade Labourledaren.

Vissa kallar honom pragmatisk, andra tråkig. Men om inget väldigt oväntat sker så kommer den 61-årige Labourledaren inom kort att bli Storbritanniens premiärminister.

Mer Blair än Corbyn?

Under de senaste åren har det regerande Torypartiet tvistat inför öppen ridå. Premiärministrarna har avlöst varandra – fyra stycken på några år – och vid sidan av det har landet drabbats av en pandemi och drottningens död. Stora delar av offentlig sektor, inte minst vården, har larmat om kris på kris.

Keir Starmer har orsakat relativt få kontroverser. Han var en tydlig motståndare till att Storbritannien skulle lämna EU, men gör i dag klart att han inte kommer att ta upp den känsliga frågan på nytt.

Där hans föregångare Jeremy Corbyn gjorde en ideologisk vänstergir och förlorade två val har Starmer svängt om och lutat sig mot de bredare folklagren i mitten, vilket har fått brittiska medier att åtminstone delvis jämföra med den tidigare premiärministern Tony Blair.

Efter att tidigare ha beskrivit utspel av Donald Trump som rent motbjudande säger sig Labourledaren nu vara beredd att samarbeta nära vem som än väljs till USA:s president i höst.

Inte heller populär

Labours enorma försprång i opinionsmätningarna har skett parallellt med ett sviktande förtroende för Toryregeringarna. Under Liz Truss korta tid som premiärminister hösten 2022, då hon insisterade på en ifrågasatt nyliberal chockterapi, sköt Labours siffror över 50 procent.

En majoritet av britterna har en negativ bild av Keir Starmer, men inte lika negativ som av Rishi Sunak.

Labourledaren är inte en typisk politiker – på gott och ont, säger Tom Baldwin, författare till en auktoriserad biografi om Starmer, i en intervju med The Spectator.

– Han saknar en del grundläggande politiska färdigheter som man förväntar sig av en ledare. Det som är imponerande med honom är att när han upptäcker en brist så arbetar han med det, framhärdar och går från ett D till ett B. Han ser till att vara bra nog.