SD:s valflopp – kan bli "interna slitningar"

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-06-10

Dämpad stämning på SD:s valvaka i går.

SD:s strategi slog fel och valresultatet är en ”kännbar smäll” för partiet, enligt en statsvetare.

– Det kommer att leda till en del interna slitningar och en eftervalsdebatt som de inte haft förut, säger Andreas Johansson Heinö.

För första gången backar Sverigedemokraterna i ett val. Tappet på cirka 2 procentenheter har beskrivits som en kalldusch, trots att partiet behåller sina tre mandat i Europaparlamentet.

– På ett sätt skulle det gå att skaka av sig det här ganska lätt om man ville. Men jag tror inte att det blir så utan det här är en kännbar smäll för partiet, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare kopplad till den borgerliga tankesmedjan Timbro.

SD har byggt upp en självbild av att vara oslagbara och gick in i valet med stort självförtroende. Det gör fallhöjden större, säger han.

Interna kritiker

En förklaring till tappet kan vara att partiet hade en retorik som var hårdare än på många år, anser han.

– Man satsade helt på att vara det alternativa partiet, att låta som i början, och det har inte mobiliserat egna väljare – och sannolikt skrämt bort nya väljare.

Han pekar på Jimmie Åkessons konfrontation med TV4 och talet om folkutbyte som två exempel.

Strategin har rimligen interna kritiker i partiet, säger Johansson Heinö.

– Allt från de som är resultatstyrda och ser att det här inte funkade, men också en hel del sverigedemokrater runt om i kommuner som inte själva är bekväma med den här hårda tongången.

Nu kan det bli interna slitningar i partiet – som tidigare aldrig behövt ta en svår eftervalsdebatt.

– Ska vi verkligen ha medier som motståndare, ska vi gå så långt i den främlingsfientliga retoriken. Den strategin borde rimligen vara fokus.

Ingen med tyngd

Samtidigt är strategin nära sammankopplad med SD-ledaren.

– Jimmie Åkesson personifierar strategin och det är svårt att kritisera strategin hårt utan att också ifrågasätta hans ledarskap, vilket aldrig har gjorts i SD, säger Johansson Heinö.

Kan det bli ifrågasättanden av honom som partiledare nu?

– Jag har svårt att se vem som har den tyngden att på allvar vilja se något annat.

Johansson Heinö gissar att SD-ledningen i första hand kommer att försöka tona ner förlusten.

– 'Vi behöll våra mandat, det är en marginell justering, det kostar att vara med och regera'. Men samtidigt tror jag inte att det är så enkelt. Man har ju visat andra partier att det går att mota tillbaka SD.

Kommer partiet att behöva förändras?

– Det är inte säkert. Detta är ju ett mindre viktigt val för SD. Nästa riksdagsval är viktigare.

– Men det kan hända att röster i partiet lyfts om att det här är illavarslande och att man bör tänka om för att inte göra samma misstag 2026.