Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Macrons fiasko – nyval i Frankrike

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-09

Frankrike går till förtida parlamentsval sedan regeringspartiet gått på en svidande förlust i EU-valet.

Marine Le Pens Nationell samling kan bli största parti i hela EU-parlamentet, enligt en vallokalsundersökning.

President Emmanuel Macron har snabbt tagit till orda i ett tv-tal till fransmännen.

– Jag har beslutat att ge er valet att på nytt välja er parlamentariska framtid. Det här är ett tungt och allvarligt beslut, men det handlar framför allt om att visa förtroende. Jag har hört er signal och jag lämnar det inte utan svar, talar Macron i fransk tv.

Därmed väntar franskt parlamentsval redan den 30 juni. Det är en rejäl chansning från presidentens sida, med tanke på att han redan har ett bångstyrigt parlament att hantera. Nu utsätter han sig för risken att få leva sina sista år som president med en nationalförsamling som har helt andra politiska idéer.

Le Pen störst?

Beslutet kommer sedan vallokalsundersökningar i fransk tv pekat på en rejäl seger i EU-valet för ytterhögerpartiet Nationell samling (RN), som kan bli dubbelt så stort som Macrons liberala LREM.

– I kväll har våra landsmän uttryckt en önskan om förändring, säger RN:s partiledare och listetta Jordan Bardella enligt Le Monde.

Enligt TF1:s vallokalsundersökning kan partiet med 32,4 procent av rösterna få 31 mandat i det tillträdande EU-parlamentet. Om samtidigt en tysk vallokalsundersökning stämmer blir RN största enskilda parti i parlamentet med ett mandat mer än vad tyska konservativa unionen CDU/CSU verkar komma upp i.

EU-parlamentets beräkningar pekar dock tvärtom på 31 mandat för CDU/CSU och 30 för RN.

”Redo ta över”

Partiets stora galjonsfigur Marine Le Pen är hur som helst optimistisk och ser redan fram mot parlamentsvalet den 30 juni.

– Vi är redo att ta över makten, sätta stoppa för denna massinvandring, prioritera köpkraftsfrågor och få Frankrike att leva upp igen, säger Le Pen.

Macrons liberala LREM får i vallokalsundersökningen från TF1 endast 15,2 procent av rösterna mot 14,3 för Socialistpartiet, som hittat ny optimism under sin toppkandidat Raphaël Glucksmann.

Följ ämnen i artikeln