Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Tysk opposition kräver tidigare misstroende

Uppdaterad 10.09 | Publicerad 09.04

Friedrich Merz, ledare för kristdemokratiska CDU, i förbundsdagen i Berlin i september.

Tysklands opposition vill se en misstroendeomröstning redan nästa vecka – inte nästa år, som förbundskansler Olaf Scholz föreslagit.

Krisen är ett faktum i EU:s tyngsta medlemsland sedan regeringssamarbetet havererat på onsdagskvällen.

– Det finns absolut inga skäl att ställa förtroendefrågan först i januari, säger Friedrich Merz, partiledare för konservativa oppositionspartiet CDU, och kräver enligt Der Spiegel en omröstning senast i början av nästa vecka.

Scholz besked om en förtroendeomröstning i januari kom strax efter nyheten att finansminister Christian Lindner (FDP) fått sparken – mitt i arbetet med nästa års statsbudget. Lindners avsked fick de tre kvarvarande FDP-ministrarna i Scholz så kallade trafikljuskoalition (efter partiernas färger) att säga upp sig i protest och regeringssamarbetets haveri var ett faktum.

Trafikminister Volker Wissing drog dock tillbaka sin avskedsansökan på torsdagsmorgonen – och lämnade i stället sitt parti.

Olaf Scholz regering har bestått av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna. SPD vill nu fortsätta att regera i minoritet med De gröna – men oppositionen hävdar att regeringen inte längre har legitimitet.

– Trafikljuskoalitionen är historia sedan i går kväll, säger CDU:s Merz enligt Der Spiegel.

– En kvarvarande trafikljuskoalition kan inte göra anspråk på att fortsätta att styra, säger Alexander Dobrindt, CDU:s bayerska systerparti CSU:s gruppledare i förbundsdagen.

Enligt tyska regeringskällor utser Scholz partikamraten Jörg Kukies till ny finansminister. Kukies är för närvarande statssekreterare på Scholz kansli och står enligt tyska medier förbundskanslern nära.