Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Första gängbeslagen: Mercedes, mc och kontanter

Publicerad 2024-11-11 11.37

Den första egendomen som togs i beslag i Göteborg var en bil. Bild från polisen.

Polisen har rivstartat användningen av den nya förverkandelagen, som tillåter att föremål som misstänks komma från brott beslagtas.

Göteborgspolisens första beslag var en bil värd uppemot 300 000 kronor.

Lagen trädde i kraft i fredags och till och med måndag morgon har 19 ärenden rapporterats in, uppger polisens nationella mediecenter för TT.

Poliser runtom i landet har bland annat tagit bilar, motorcyklar och kontanter i beslag. Ärendena tas nu över av åklagare och beslut om huruvida sakerna ska bli förverkade eller inte fattas slutligt efter en domstolsprövning.

Bara i Storgöteborg finns sex ärenden kopplat till lagen. Det första beslaget gällde enligt polisen en Mercedes-Benz värd 200 000–300 000 kronor.

”Det ska inte löna sig att vara kriminell och vi har förberett oss och kommer att vara offensiva med att pröva den nya lagen”, säger Erika Gustavsson, gruppchef i Göteborg city, i en kommentar.

Nätverkstoppar

Man ska särskilt rikta in sig på ledande personer i nätverken. De tjänar mycket pengar men är svåra att komma åt då de sällan själva utför brotten, enligt Gustavsson – som även tror att beslagen kan försvåra ”marknadsföringen av gangsterlivet där märkeskläder och statusprylar visas upp”.

”Vi hoppas nu kunna motverka det genom att ta attribut som vi misstänker kommer från brottslig verksamhet, säger hon.

Den nya lagen innebär att personer som exempelvis har stora mängder kontanter, en fastighet, klockor eller andra lyxartiklar men saknar inkomster i proportion till egendomen, och inte kan förklara varifrån den kommer, kan förlora den.

Personen behöver till skillnad från tidigare inte vara misstänkt eller dömd för ett visst brott och egendomen behöver inte knytas till något specifikt brott. Om det anses ”klart mer sannolikt” att sakerna härrör från brott än att de inte gör det ska ägandet övergå till staten.

Med lagen i ryggen hoppas polisen och regeringen kunna slå mot den kriminella ekonomin som uppskattas till 100–150 miljarder kronor årligen.

Har kritiserats

Den har dock fått hårt kritik och pekats ut som rättsosäker, eftersom personer kan förlora tillgångar utan att vara misstänkta för brott.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att lagen lever upp till rättssäkerhetskrav. Samtidigt måste den ses med nya ögon, sade han vid en pressträff i förra veckan.

– Vi bygger något som ligger vid sidan av traditionella modeller. Alla garantier som gäller för rättssäkerhet inom ramen för brottmål finns onekligen inte när man gör saker utanför det.