Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De bästa länderna för utlandsflytten

Publicerad 2011-09-28

Frankrike, Spanien och Thailand bästa länderna

Eva, 96, flyttar till Thailand – och blev rikskändis på kuppen.

Många andra svenskar har också utlandsflytt i tankarna.

Här är de bästa tipsen att tänka på innan du packar väskan.

Det är inte bara att sälja hemmet och ta första bästa plan till franska Rivieran. Om du funderar att flytta utomlands finns en hel del saker att fundera över.

Och det är många svenskar som kan tänka sig att flytta till sol och värme när pensionsåldern uppnåtts. På Aftonbladets fråga svarade nästan 2 av 3 att man skulle vilja bo utomlands.

Förberedelse a och o

96-åriga Eva Bergdahl har blivit ordentligt omskriven efter sitt beslut att flytta ner till sonen i Thailand. Hon hade länge tänkt över sitt beslut, något som experten Kerstin Gustafsson säger är bland det viktigaste.

– Förberedelse är a och o i det här. Det första tipset är att noga gå igenom förutsättningar för utflyttningen. Ha god tid på er och ta reda på allt, säger hon.

Med mer än 35 år i branschen, tre skrivna handböcker om utlandsflytt och det egna företaget Utlandsbosättning borde Kerstin Gustafsson veta.

Vad som lockar med en utlandsflytt är inte helt oväntat klimatet.

– När man kommer upp i pensionsåldern vill man ofta bort från Sverige och vintern. När det är mörkt, regnigt och kallt känner den äldre personen att den vill ut och komma åt ljuset och värmen. Slippa halka och is och allt vad det kan vara. Värmen och solen gör underverk för äldre personer.

Tillräcklig pension

Viktigt att tänka på är att man har en pension som är tillräcklig. För att bo i exempelvis Spanien rekommenderar Kerstin Gustafsson att ålderspensionen från Försäkringskassan och den privata pensionsförsäkringen uppgår till runt 300 000 om året före skatt.

Hur man klarar av att leva på sin pension beror dock på många olika faktorer, till exempel vilken typ av boende man skaffar, skattetrycket i landet och hur dyrt det är att leva där.

– Varje individ är unik och man måste titta på varje enskild person. Vad de har för typer av pensioner, förmögenhet och kapital. Det är inte gratis att flytta utan medför massor av stora omkostnader under resans gång.

EU-land skyddat

Att flytta till ett EU-land är lättare för oss än att flytta till Thailand, då man är mer skyddad inom EU-området. Men oavsett vart man tänkt sig är det viktigt att helt klippa banden med hemlandet.

–  Man måste ta bort sina anknytningar till Sverige. Man får inte ha väsentlig anknytning; inte permanent bostad, inte make/maka eller något företag. Du måste riva bort allt för att få gå på fördelaktiga reglerna som finns.

– Du måste få fram ett hemvistintyg som en bekräftelse på att du har omfattas av allmän skattskyldighet i det nya landet. Hemvistintyget är nyckeln ut ur Sverige. Då blir du utskriven, avslutar Kerstin Gustafsson.