Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lista: Här är det farligast att leva

Publicerad 2011-09-09

Kolla, Så säkert är
det att bo i din stad

Norrmalm i Stockholm.

Där har ni Sveriges farligaste plats att bo på, visar statistik från tidningen Hem&Hyra.

Många känner sig otrygga i sina egna bostadsområden. Nära 20 procent av de svenska kvinnorna har någon gång avstått från att gå ut på kvällen på grund av rädsla.

–  Det finns olika förklaringar till att kvinnor känner sig mer otrygga. Bland annat har en kvinna inte samma fysiska förutsättningar att springa ifrån en våldsman. Dessutom blir konsekvenserna värre. En annan faktor är att städerna har byggts av män och trygghetsaspekten ofta har saknats i planeringen, säger Gabriella Sandstig, forskare på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Göteborg till Hem&Hyra.

”2 266 våldsbrott”

Nu visar statistik från Hem&Hyra Sveriges farligaste platser. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Det är i storstädernas mest centrala delar som risken är störst att råka ut för ett brott. 

Sveriges lugnaste plats

Norrmalm i Stockholm toppar listan med 2 266 våldsbrott per 100 000 invånare, följt av centrum i Göteborg och innerstaden i Malmö.  Säkrare är det i Robertsfors, den kommun som är lugnast i hela Sverige. Där sker bara 15 våldsbrott per 100 000 invånare.

Jonas Blomquist/Minimedia

Följ ämnen i artikeln