Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Nu kopplar LO greppet

Publicerad 2013-04-06

Så lyckades förbundet få igenom sin vilja i ödesfrågorna: ’Rejäl förbättring’

MYSIG STÄMNING Efter stora motsättningar och hårda debatter verkar nu LO och S ha kommit överens i flera viktiga frågor.

Socialdemokraternas kongress har blivit en triumfresa – för facket.

LO:s offensiv har påverkat partiet rejält i flera centrala ­frågor.

– Arbetarrörelsen tjänar på att vi har den här typen av hårda ­debatter, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Klockan 11.45 i dag håller Karl-Petter Thorwaldsson tal på S-kongressen i Göteborg. Men redan innan han kliver upp på scenen har mycket ljus fallit på honom och den övriga LO-ledningen.

Ända sedan LO-kongressen ­förra året, när facket valde en helt ny ledning, har de flyttat fram ­positionerna och gjort tydliga ­politiska utspel. De har också försökt göra upp med regeringen om en jobbpakt som dock sprack.

Inför S-kongressen har LO gått emot partilinjen i de tre stora ödesfrågorna – vinster i välfärden, föräldraförsäkringen och 90-­ dagarsgarantin.

Är ett gemensamt mål

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att LO dessutom spelade en central roll i det sysselsättningsmål som S-ledaren Stefan Löfven presenterade under sitt öppningstal i onsdags. Han slog då fast att partiet ska halvera arbetslösheten till 2020 om man vinner valet nästa år. Enligt vad Aftonbladet erfar arbetade facket och partiet fram målet gemensamt. Thorwaldsson ska ha erbjudits att stå bredvid Löfven på presskonferensen efter talet.

– Men man tackade nej. Den nya ledningen vill signalera att de är mer självständiga än den förra var. Då hamnade man i knäet på partiet, säger en källa.

Även under kongressen har LO lyckats påverka – bland annat har man via partistyrelseledamöter lyckats få frågan om ordning och reda på arbetsmarknaden hela ­vägen upp till partitoppen.

”Ska ha en tydlig röst”

Karl-Petter Thorwaldsson menar att det är viktigt att LO har en självständig utgångspunkt.

– När jag blev vald förra året sa jag till valberedningen att vi ska ha en tydlig röst i samhällsdebatten. Det var det de sökte, någon som kunde ha egna ståndpunkter och driva saker självständigt. Jag tror att arbetarrörelsen tjänar på hårda debatter, säger han.

Men LO:s framryckning är inte populär i alla delar av partiet, där man är rädd att en bild nu sprids att det är facket som styr. I går lyckades S nå en kompromiss i den infekterade frågan om vinster i välfärden genom hårdare skrivningar. Inför detta hade LO spelat en viktig roll efter att de i januari i år presenterade sin egen ­utredning i vinstfrågan. LO var då tydliga med att målet var att ­påverka S-kongressen. När resultatet presenterades var man ­nöjda.

– Det är inte helt i linje med vad vi gick fram med, men det är en rejäl förbättring, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Enligt Aftonbladets källor är dock en del av ombuden som stöttade partistyrelsens ursprungliga linje missnöjda och anser att S-ledningen lade sig för lätt inför de mer vinstkritiska ombuden.

– Man menar att partistyrelsen hade vunnit om man hade låtit det gå till omröstning utan kompromiss, säger en källa.

Sista ödesfrågan i dag

I dag avgörs frågan om föräldraförsäkringen – den sista av ­Löfvens ödesfrågor. LO har tillsammans med SSU, S-kvinnor och S-studenter krävt att partiet ska lova att under nästa mandatperiod införa en tredelad föräldraförsäkring – en del av föräldraledigheten till mamman, en del till ­pappan och en del som familjen själv fördelar. Men partiledningen har inte velat sätta någon tidsgräns. Även här hoppas man ­inom LO att partiet ska gå kritikerna till mötes.

– De hoppas att partiledningen i alla fall går med på en extra pappa­månad till, säger en LO-källa.

Men trots att ­facket tagit stor plats säger flera källor att tonen är god – då alla är inriktade på att försöka vinna valet nästa höst.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjer­eld tror också att arbetarrörelsen tjänar på att LO utmanar partiet i politiska frågor.

– Då får de en viss distans ­mellan sig och framstår inte som ett enda maktmonopol utan två självständiga grenar på samma träd. I en tid när allt färre LO-medlemmar röstar på S är det viktigt att det inte uppfattas som att man går i partiets ledband, säger han.