Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Miljöpartet vill täppa till kryphål i lagen

Publicerad 2013-01-30

Bedragare tjänar miljoner på att lura på arbetskraftsinvandrare sina tjänster.

Nu vill Miljöpartiet göra det olagligt att ta betalt för att fylla i någons ansökan om arbetstillstånd.

– Det finns en lucka i lagstiftningen som behöver täppas till, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

I dag avslöjade Aftonbladet hur en jurist tjänat 25 miljoner kronor genom att fylla i arbetstillstånd för invandrare. I upptill 1 000 olika fall uppges personen ha tagit upp till 30 000 kronor betalt - för att fylla i en blankett på fyra sidor. Juristen utreds nu för bedrägeri hos gränspolisen.

”Orimlig summa”

Enligt Hotell- och restaurangfacket. HRF, är juristens verksamhet ett tydligt exempel på att hur enskilda personer tjänar stora pengar genom liknande verksamheter, som ses som ett kryphål i lagstiftningen.

– I de allra flesta fall verkar summan orimligt stor i förhållande till hur lång tid det tar att fylla i en blankett, säger Katja Ojanne, facklig-politisk talesperson på HRF.

Nu kräver Miljöpartiet, som 2008 slöt en överenskommelse om en öppnare arbetskraftsinvandring med regeringen, att hålet i lagen täpps till.

– Vi vill göra det brottsligt att som arbetsgivare eller potentiell arbetsgivare eller som ombud för arbetsgivare ta betalt för att ta fram intyg eller uppgifter som går till en ansökan om till exempel arbetstillstånd, säger Maria Ferm (MP).

”Är oacceptabelt”

Hon menar att det handlar om att göra det olagligt för oseriösa arbetsgivare eller ombud att utnyttja människors svaga ställning.

– Det är oacceptabelt och därför skulle det behöva bli brottsligt att ta betalt för sådana tjänster, säger hon.

MP ska nu lägga fram ett lagförslag i riksdagen i den aktuella frågan.

– Inget annat parti har föreslagit det här men jag hoppas att fler inser vikten av att komma åt de arbetsgivare som utnyttjar människor och tar stora summor för att den som vill ha arbetstillstånd ska få något som man inte behöver ta betalt för, säger Ferm.