Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Säter får kritik för Quick-kontroller

Publicerad 2012-09-06

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har fått hårdare restriktioner sen han tog tillbaka erkännandena

Thomas Quick kroppsvisiteras gång på gång på Säters sjukhus.

Något Socialstyrelsen nu riktar skarp kritik mot.

– Det är kränkande, väldigt kränkande, säger Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, själv om visitationerna.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har friats för tre mord och beviljats resning i ytterligare mordfall.

Han vårdas på rättspsykiatriska kliniken på Säters sjukhus för de mord han ännu är dömd för, trots att han tagit tillbaka sina erkännanden.

Men sedan resningsprocesserna inleddes har han märkt av en annan behandling från personalen. Exempelvis nämns inte processen alls av läkare, psykologer och andra ansvariga vid kliniken, trots att den borde vara del av vården, menar Bergwall.

Även dagliga rutiner ska ha ändrats. Som återkommande kroppsvisitationer, något Bergwall inte behövt genomgå på tjugo år, enligt honom själv.

– Dagen efter den frikännande domen i Theresefallet började man med kroppsvisiteringar efter min rastgårdsvända. Det är kränkande, väldigt kränkande, säger han via mejl till Aftonbladet.

Anmält till Socialstyrelsen

Hans advokat Thomas Olsson har anmält behandlingen till Socialstyrelsen.

– Situationen har varit ohållbar under väldigt lång tid. Personalen har reagerat väldigt starkt på att Sture Bergwall tog tillbaka sina erkännanden. Många känner sig lurade och svikna eftersom de har varit med under Quick-åren. Ansvarig personal har reagerat med att öka repressionen mot honom, de har ställt ut märkliga diagnoser, som inte tidigare varit aktuella, och börjat med kroppsvisitering.

Nu har Socialstyrelsen tagit beslut i frågan.

Bland annat kritiseras Säter sjukhus för just kroppsvisitationerna, som chefsöverläkaren tar beslut om.

”Socialstyrelsen finner det anmärkningsvärt att ytlig kroppsbesiktning är vanligt förekommande på RPK Säter”, står det bland annat i beslutet.

”Inte fullt begripliga”

Men ledningen förstår inte kritiken.

– Socialstyrelsens påståenden är inte fullt begripliga för oss. Vi känner inte igen oss i anklagelserna, säger Ulf Cristoffersson, verksamhetschef på Säter.

Vad är det ni inte förstår?

– Innehållet, besluten och de omdömen som Socialstyrelsen gör. Det är påståenden som vi yttrat oss över, men de har inte tagit in dem.
Socialstyrelsen skriver i beslutet att bristerna som framkommit i utredningen är av en sådan karaktär att ett nytt ärende med närmare granskning ska öppnas.

I praktiken innebär det, till att börja med, ett möte mellan Socialstyrelsen och Säters sjukhus, som sker i oktober.

– Både jag och vår landstingsdirektör ställer oss frågande till vad mötet ska innehålla, säger Cristoffersson.

Får inte flyttas

Thomas Olsson har också tidigare begärt hos chefsöverläkaren att Bergwall ska förflyttas till en annan klinik, eftersom personal på Säters sjukhus varit delaktig i vården som kritiseras under den rättsliga resningsprocessen.

– Där har vi svarat att det inte finns fria vårdval när de gäller rättspsykiatri. Vi tycker att vi kan ge den bästa vården. Skulle vi inte ha den uppfattningen, så skulle vi byta till annan vårdgivare, säger Cristoffersson.

Efter att resningsprocessen är över ska Olsson återigen försöka få Bergwall flyttad från Säter.

– Vi vill få till stånd en extern bedömning av hans psykiska status. Det spelar ingen roll vem det är, bara det inte är någon som har kopplingar till Säter.

Tacksam för hjälp

Aftonbladet har tidigare rapporterat att Leif GW Persson och Jan Guillou vill lägga pengar på att ställa ansvariga till svars i Quickfrågan – som av många kallats Sveriges största rättsskandal.

Thomas Olsson är tacksam för hjälpen.

– Det är snällt av dem. Guillou och GW:s engagemang har varit en av förutsättningarna för att frågorna i processen hållits levande. Jag tror att Sture är tacksam för deras engagemang. Men först måste vi få slut på resningarna. Sedan kan vi gå in i den frågan.