Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Trump: ”Flyktingarna är Europas problem”

Publicerad 2015-09-09

Trump: Flyktingarna Europas problemTrump: Flyktingarna Europas problem

NEW YORK. Nyligen fick presidentkandidaten Donald Trump frågan om han tycker att USA ska hjälpa nödställda flyktingar från Syrien.

– Eventuellt. Men i huvudsak är det där Europas problem, svarade han.

Den uppfattningen tycks delas av majoriteten amerikaner – och i nuläget verkar det som att världens rikaste land på sin höjd kommer att ta emot 1 800 människor från just Syrien det närmaste året.

Donald Trump.

Att den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget pågår på andra sidan Atlanten har inte passerat obemärkt i USA.

Media rapporterar utförligt, både från de mest kaotiska gränsövergångarna i södra Europa och från de länder majoriteten av flyktingarna söker sig till – inklusive Sverige. Så sent som under tisdagen hade New York Times till exempel ”dateline” från Sandviken – där tidningen träffat eritreaner som flytt över Medelhavet – på förstasidan.

”Har egna problem”

Tillika berörde den skakande bilden av 3-årige pojken Alans livlösa kropp på den turkiska stranden förstås djupt även här.

Men inte tillräckligt för att skapa samma slags opinion som i Europa – och inte för att mobilisera samma resoluta vilja att hjälpa.

När Donald Trump, som leder det republikanska startfältet i den pågående valrörelsen, fick frågan om han tycker att USA ska hjälpa och ta emot nödställda flyktingar från Syrien sa hans svar mycket om den allmänna uppfattningen:

– Eventuellt. Men det där är framförallt en fråga för Europa. Vi har våra egna problem, hette det.

Ungefär så ser också den officiella hållningen ut.

Oro för terrorism

Man vill försöka hjälpa och framhåller med stolthet sina humanitära insatser – men tvekar att handgripligen bereda plats för de som flyr.

USA tar, utöver omfattande reguljär invandring, emot 70 000 flyktingar per år men bara en bråkdel av dem har kommit från Syrien de senaste åren, och särskilt många fler verkar det inte bli framöver.

Enligt New York Times beräknar utrikesdepartementet i Washington med att bevilja på sin höjd 1 800 syriska medborgare uppehållstillstånd det närmsta året.

Huvudproblemet:

Oro för terrorism.

– Terrorister i regionen har gjort klart att man man tänker försöka utnyttja flyktingprogrammen för att ta sig hit, hävdar till exempel Michael McCaul, republikansk ordförande i kongressens Homeland Security-kommitté, i en intervju med Los Angeles Times.

Den oron innebär bland annat att varje enskild flykting från Mellanöstern måste genomgå bakgrundskontroller som vanligtvis tar över två år.

Skyller på Obama

Men det finns också röster som efterlyser ett helt annat engagemang från USA:s sida.

Fjorton senatorer skickade nyligen ett brev till president Obama och krävde att USA å det snaraste tar emot åtminstone 65 000 flyktingar som tvingats lämna Syrien och det förkommer frekventa debattinlägg, inte minst på New York Times opinionssidor, om att USA har ett särskilt ansvar eftersom man startade de krig debattörerna menar utgör grundorsaken till den pågående krisen.

Men de som startade de krigen skyller istället på Obama.

– Flyktingkrisen i Europa är en direkt konsekvens av presidentens utrikespolitik. Han har låtit terrorgrupper som IS frodas , sa förre vicepresidenten Dick Cheney nyligen i en intervju på Fox News.

Obama å sin sida har berömt tyska förbundskanslern Angela Merkel för hennes sätt att hantera krisen och det finns de som tror att presidenten kommer att göra ett dramatiskt utspel i flyktingfrågan i samband med påvens besök i USA nästa vecka.