Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Värmepump i himlen ger milt väder

Publicerad 2014-10-06

Oroa dig inte för kylans ankomst.

Väderfronterna pumpar upp värme från kontinenten.

– Det blir varmare än normalt, säger meteorologen Johan Groth.

September månad blev varmare än normalt. Och om vädergudarna genomför vad prognoserna från meteorologerna visar, så blir oktober likadan.

– Även i oktober ser det i våra kartor ut som om det kan bli lite varmare än normalt, säger Johan Groth på väderinstitutet Storm.

Storms prognoser ger en antydan om att i princip hela landet får ett par grader över det normala under de närmaste veckorna.

– Undantaget är norra Norrland. Där blir det rätt nära normala temperaturer, säger Johan Groth.

I går var det rejält varmt, framför allt i Västsverige. I Göteborgstrakten kilade kvicksilvret uppåt till nästan 20 grader – mitt på blanka oktoberdagen.

Varm luft pumpas runt

Förklaringen står att finna i vädersystemen.

– Vi har haft ett mäktigt högtryck öster om oss, och djupa lågtryck som snurrat på Atlanten. De kommer inte fram till oss utan har tvärnitat därute, säger Johan Groth.

Eftersom det blåser motsols runt lågtryck och medsols runt högtryck så har de båda systemen pumpat varm luft norrut från kontinenten.

– Det innebär fortsatt relativt milt väder, säger Johan Groth.

Även nattemperaturerna har varit högre än vanligt.

– Den fuktiga luften bidrar. Den gör att det inte fryser till på kvällen. Skulle det vara torrare luft så skulle vi också få lägre nattemperaturer, säger Johan Groth.

Men högtrycket i öst ger vika framöver. Då blir det fritt fram för lågtrycken som ruvar i väst.

”Vintern kommer”

Men temperaturerna håller sig ändå en bit upp.

– Det kommer att märkas mest genom att det blir ostadigt. Mellan regnområdena kan det krypa uppåt 15 grader i Götaland och östra Svealand. Norrland får mellan 5 och 10 grader, men i norra Norrland kommer minusgraderna på dagen mot slutet av veckan, säger Johan Groth.

Men även varma oktober har ett slut, och kommer antagligen övergå i vanligt väder.

– Hösten kommer ofrånkomligen storma in och så småningom också vintern som redan börjar etablera sig i norr, säger Johan Groth.