Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De dör – FN ser på

Sri Lankas regering skjuter granater mot flyktingar – utan att någon ingriper

Inte ens på sjukhusen går de säkra från bomberna.

Barnen får betala priset för skandalkriget i Sri Lanka.

Med Bosnien, Rwanda och Gaza i färskt minne är det märkligt att världen inte gör mer för att tvinga fram ett eld upphör.

tusentals offer Minst 50 000 människor är hopträngda på ett litet område i norra Sri Lanka – och beskjuts med granater. Bara en del av alla skadade kan få vård. Tusentals dör.

Nya hemska övergrepp mot civila tamiler sker varje dag. Många av de barn som lyckades fly undan en massaker häromdagen mötte i går döden när det provisoriska sjukhus dit de flytt träffades av granateld.

Krig är per definition vidrigt men frågan är om inte de senaste veckornas strider i Sri Lanka överträffar det mesta.

Någonstans mellan 50 000 och 100 000 civila hålls som mänskliga sköldar av de terrorstämplade tamilska tigrarna i ett litet område som regeringsstyrkorna försöker inta i det 30-åriga inbördeskriget.

Tusentals dödsoffer

I stället för att söka en vapenvila fortsätter regeringstrupperna att skjuta granater in i området. Vem som helst kan räkna ut att det innebär tusentals civila dödsoffer och gränsar till folkmord.

Sri Lankas regering bryr sig inte. De fortsätter att skjuta, förblindade av drömmen om en total militär seger över den tamilska minoriteten.

Än värre. Regeringen ökar civilbefolkningens lidande genom att hindra humanitär hjälp och hjälparbetare att nå området. Ett klart brott mot internationell rätt.

Journalister stoppas

För att ingen ska se vad de pysslar med stoppas alla journalister från att befinna sig ens i närheten av stridsområdet.

Omvärlden nöjer sig med pliktskyldiga fördömanden trots alla högtidliga löften om att inte tillåta ett nytt Rwanda eller Bosnien.

FN visar än en gång sin totala maktlöshet. De käbblar internt utan att komma till handling.

Under tiden lemlästas och dödas nya barn.

Varje dag. Vecka efter vecka.

Utan att världen ingriper på minsta sätt.

Vad hände med de stolta deklarationerna?