Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Åtta anlagda bränder på Österlen i natt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-21

Åtta bränder – på en natt.

I natt har Österlen härjats av flera bränder i natt soptunnor och containrar i Simrishamn, Hammenhög, Sjöbo och Smedstorp.

– Det finns skäl att misstänka att bränderna har med varandra att göra, säger Stellan Andersson, inre befäl vid Ystadspolisen.

Första larmet kom klockan 00.54 då det brann i en container i Simrishamn. Sedan brann det med jämna mellanrum fram till sista larmet som kom 03.49. Det gällde en soptunna i Sjöbo.

Ingen skadad

Ingen människa kom till skada vid bränderna. På söndagsförmiddagen hade polisen ännu ingen misstänkt för bränderna.

– Det finns skäl att misstänka att bränderna har med varandra att göra. I samtliga fall har det brunnit i papperscontainrar, säger Stellan Andersson, inre befäl vid Ystadspolisen, till aftonbladet.se.

– Det är ganska långt mellan varje brand så i så fall handlar det nog om någon som tagit bil mellan platserna.

Kan vara samma gärningsman

Stellan Andersson säger dock att det inte finns något konkret som binder ihop de olika bränderna. Sju polisanmälningar har gjorts och händelserna rubriceras som skadegörelse genom brand.

Under lång tid härjade en man som kallades Gryningspyromanen i samma områden. Han har varit misstänkt för ett 50-tal bränder i bland annat kyrkor, kända kulturbyggnader och vanliga bostäder. I januari i år dömdes han till fem månaders fängelse, dock inte för några bränder.

Kan det vara Gryningspyromanen som slagit till igen?

– Det finns inget som talar för det i nuläget. Det här är inte riktigt hans modus operandi, säger Andersson.