Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

– Han borde ha förstått bättre

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-29

Brev kostade nye AMF-ordföranden jobbet

Upprörd Lennart Jeanssons brev om en uppluckring av LAS fick honom sparkad redan innan han tillträtt som AMF:s ordförande.

Här är brevet som fick LO att sparka bakut.

Och fick Lennart Jeansson sparkad från jobbet som AMF:s ordförande.

– Är det så lågt i tak är det kanske bäst att de tar någon annan, säger han.

Här är brevet som kostade Lennart Jeansson jobbet.

Problemen i skandalomsusade AMF Pension fortsätter. I går sparkades den nye styrelseordföranden Lennart Jeansson – innan han ens hunnit börja sitt jobb.

Orsaken var ett brev som Jeansson – tidigare vd för bland annat Volvo Personvagnar – skickade till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) den 21 april.

Där uttryckte han sin besvikelse över att LO, Svenskt Näringsliv och PTK misslyckats med att komma överens om en uppluckring av lagen om anställningsskydd (LAS).

Enligt Jeansson håller lagens ”sist in, först ut”-princip ungdomar, kvinnor och invandrare utanför arbetsmarknaden.

Brevet väckte ont blod hos LO – som äger AMF Pension tillsammans med Svenskt Näringsliv. I går meddelade Wanja Lundby-Wedin att man inte längre vill ha Lennart Jeansson som ordförande.

– Han borde förstått bättre. Det var väldigt synd att han gick ut i en sådan känslig politisk fråga och tydligt tog ställning mot fackets intressen. Men det är inte vad han tycker som är problemet – utan att han agerade och ställde krav på ministern, säger hon.

”Det var torftigt”

Lennart Jeansson själv ställde sig i går oförstående till det som hänt.

– Jag tyckte det var torftigt när parterna inte kom överens om nya LAS-regler. Mitt brev var kritik mot alla parter som var med – inte bara LO, säger han.