Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Drömmen om havet blev sann

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-02

Marianne och Lennart lämnade huset i stan – byggde om sommarstugan till ett drömhem

Marianne och Lennart har satt bo många gånger – för att det är så roligt!

Sitt nuvarande hem, med närhet till havet, vill de aldrig lämna för något annat. Äntligen har de hittat sitt drömboende och inrett det precis som de vill ha det.

Det genomgående temat är naturmaterial, vilket gör att inne och ute möts på ett harmoniskt sätt.

År 1959 byggde Lennarts föräldrar en sommarstuga på västkustens Getterön. För fem år sedan var det dags att göra sig av med den och därmed tog Lennart och Marianne över huset. Till en början var de inte säkra på vad de skulle göra med stugan, men började total renovera för att få den redo för eventuell försäljning.

De bodde då själva i stan i Kungsbacka och hade kanske tillfälligt förträngt sin längtan till havet. För en dröm om att någon gång bo nära natur och hav har de alltid haft. Att det faktiskt blev av, efter att båda passerat 60 års ålder, är en berättelse som intygar att drömmar verkligen blir sanna bara man ger dem näring!

– Vi bestämde oss för att renovera hela huset och under tiden känna oss för vad vi vill göra med det. Efter ett halvår, under tiden vi byggde, kom vi fram till att vi själva ville bo här. Nu kan vi inte tänka oss ett bättre boende, berättar Marianne.

Naturmaterial

I hela hemmet är naturen ett återkommande tema. Plast och andra ”nya” material lyser med sin frånvaro medan sten, trä, tyg, skinn och metall dominerar. De lugna nyanserna i färgskalan bidrar till en trygg och avslappnande inomhusmiljö, som via orangeriet övergår till trädgården och havet intill. I söta burkar ligger handplockade stenar, runt spegeln har vackra snäckskal fästs, på golven ligger fårskinn och i cementkrukor växer såväl citronträd som fikonbuskar. Mjuka material, som len mocka och mustiga tyger, samspelar med hårda och ruffa material såsom granit och järn. Hela inredningen är noga genomtänkt och smakfullt sammansatt. Allt smälter samman i skön harmoni.

Personliga lösningar

Det är främst Marianne som intresserar sig för inredning, men Lennart delar hennes smak. Gen om åren, och via de sex hem de gjort till sina, har de hittat sin egen stil.

Det har ofta hänt att det fötts en idé om en möbel eller inredningsdetalj som inte finns att köpa, något som lett till att Mari anne designat själv. Sedan har ritningen lämnats till en skicklig hantverkare som specialtillverkat föremålet. Så var fallet med köksbordet, vardagsrums lampan, trappan och den finurliga blomställningen som hänger på trappans räcke.

Många kreativa och personliga lösningar har kommit till, men just nu finns inga nya projekt att ta itu med. Marianne och Lennart har kommit till ro och känner inget behov av att förbättra och förnya. Nu är de helt tillfredsställda.

Använda hela ytan

Deras förra hus hade en yta på hela 500 kvm, så när de flyttade till ett hem på drygt en femtedel av den storleken var det dags att aktivera det kreativa tänkandet. För att få plats med ett kontor till Mariannes företag byggdes ett loft i halva huset. Under loftet inreddes ett vardagsrum. Följaktligen fick såväl under- som övervåning lågt till tak. I rummet på undervåningen står en soffgrupp samt en av favoriterna i hemmet – den öppna spisen. Den låga takhöjden bidrar till en nära och mysig miljö.

Köket går i svart

I den anda halvan av huset, som utgörs av köket, är det mycket rymd och högt till taknocken. Möbler och utrustning går i dova nyanser som svart, grått och mörkt jadegrönt. Vanligtvis tenderar mörka färger att krympa rummet, men tack vare det generösa utrymmet, både i höjd och bredd, samt stora fönster och vita väggar, upplevs rummet inte alls trångt. Till en början stod köket i sin ursprungliga färg med skåp och luckor i ek, men ganska snart insåg Marianne och Lennart att de inte riktigt trivdes med det. Därför monterades köket ned och oljades svart. I samma veva gav de golvet på kontoret sin svarta färg.

– Vi tog noga reda på hur vi skulle gå till väga innan vi satte igång. Det är viktigt att man använder rätt utrustning och rätt färg för att få ett bra resultat. Nu är vi väldigt nöjda med vilken fin effekt det svarta köket gav!

Minnen på väggarna

Hemmet är personligt inrett med en personlig och annorlunda stil och med många detaljer med historia och koppling till familj och vänner. Vackra föremål som släktingar tillverkat har stolt placerats på hyllorna. Stenar, träbitar och växter från minnesvärda resor har tagits tillvara och smyckar nu hemmet. På väggen hänger foton av barn och barnbarn. Bilderna byts ut då och då för variationens och dynamikens skull.

Eftersom huset har tillhört Lennarts föräldrar finns mycket kvar från den tiden.

Att byta ut allt gammalt mot nytt har inget egenvärde, anser Marianne och Lennart som i synnerhet tacksamt sparat alla teakföremål. Fönsterkarmarna är av teak, liksom många möbler både ute och inne.

– Vi har sparat allt för att det ska bli rätt bruna nyans som kommer igen, annars är det svårt att hitta samma färg. Det finns ju nästan inte att få tag på längre, förklarar Marianne.

Modiga badare

Det är fredag och lite blåsigt och kallt. Snart stundar helgen och det är dags att inleda den med ett friskt dopp i havet. Ett modigt gäng på sju – åtta grannar tar varje fredag, året om, några simtag i havet.

Att det inte är traditionellt badväder bekymrar inte Marianne och Lennart det minsta. Med stor entusiasm förklarar de hur skönt det är att komma ur vattnet och in i den heta bastun.

När de går genom trädgården på väg till bastun brukar de ta sig tid att njuta av kaprifolens doft, naturens tystnad och kolla till fiskarna i den lilla dammen de byggt.

Det är lätt att inse att Marianne och Lennart har hittat sitt drömboende och varför de inte vill byta det mot något annat!

Av: Jimmy Schönning

Text: Anna Carlquist

Foto: Per Magnus Persson

"Trappan upp till loftet är en favorit"

Här bor: Marianne och Lennart Schönning samt två hundar.

Fakta om huset: Det ligger på Getterön utanför Varberg, och byggdes 1959 av Lennarts föräldrar, då som fritidsstuga i tegel. 2004 totalrenoverades det både in- och utvändigt.

Till det befintliga mittenhuset byggdes en gäststuga och en ateljé. Huvudbyggnaden är 80 kvm plus loftet på cirka 15 kvm och de två nybyggda delarna är 10 respektive 20 kvm. Dessutom finns tillgång till en bastu som grannarna samsas om.

Bäst med vårt hem: ”Trappan upp till loftet är en favorit. Den är specialbeställd och tillverkad i plåt och järn, vilka hör till våra favoritmaterial. Vår öppna spis på den inglasade verandan fungerar både som värmekälla och mysfaktor.

Tack vare den och infravärmen kan vi utnyttja uterummet hela året. Och det generösa köksbordet såklart! Runt det får många vänner plats.”

Följ ämnen i artikeln