Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Student, så stor är chansen att få jobb

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-07

”De framgångsrika samarbetar med arbetsgivarna”

Osäker på vilken utbildning du ska välja? Nu kan du kolla hur stora chanser du har att få ett jobb efter examen.

– Skolorna som är framgångsrika samarbetar med arbetsgivarna, säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv.

190 000 personer anmälde sig till en utbildning inför vårterminen 2010. I år räknar Verket för högskoleservice (VHS) med ännu fler studenter.

– Konjunkturläget i kombination med högskolorna och universitetens attraktionskraft bidrar till ett fortsatt stort intresse, säger Susanne Wadsborn-Taube, ställföreträdande chef för antagningsverksamheten på VHS i ett pressmeddelande.

Sista chansen:15 oktober

Nu är det dags att göra ditt val – 15 oktober är den sista anmälningsdagen. För studenterna som vill vara säkra på att få jobb är högskoleingenjör i byggteknik ett bra val. I såväl Linköping, Karlstad och Halmstad fick över 90 procent av studenterna ett jobb inom sitt utbildningsområde ett år efter examen, enligt statistik från Svenskt Näringsliv.

– Vi har sett att utbildningarna där majoriteten av studenterna får jobb efter examen har ett bra samarbete med arbetsgivarna. Självklart handlar det också om en efterfrågan på arbetsmarknaden, men vi tror framförallt att det är en god samverkan som är den stora anledningen till framgången, säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv.

”Problematiskt”

Sämre chanser till jobb har de personer som väljer att plugga sociologi, historia eller filosofi. På många av utbildningarna är 75 procent av studenterna utan jobb ett år efter examen.

– Det är en problematisk situation. Högskolorna ser utbildningarna som ett alternativ för de som är intresserade av ämnet istället för en utbildning som ska ge jobb, Mikaela Almerud och fortsätter:

– Högskolorna borde bli bättre på att informera studenterna om hur situationen ser ut. Statistiken pekar på att ens livsinkomst påverkas om man blir arbetslös i samband med examen.