Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ryska missilfartyg in i Östersjön – kan avfyra kärnvapen

Uppdaterad 2016-10-27 | Publicerad 2016-10-25

Ryssland förflyttade på onsdagskvällen två korvetter till Östersjön – bestyckade med långdistansmissiler som når ända till Island och som kan bära kärnvapen.

Placeringen beskrivs av källor inom svenska marinen som en "game changer".

– Det här ändrar den militära balansen i Östersjön, säger forskaren Tomas Ries på Försvarshögskolan.

Följ ämnen
Ryssland

Den ryska Svartahavsflottan gick den 5 oktober ut i statliga ryska nyhetsbyråer med att de två korvetterna av Buyan-M-klass, döpta till “Zelenyy Dol” och “Serpukhov”, skulle baseras permanent i Medelhavet för att delta i landets Syrien-krig.

Men bara dagar senare började fartygen dyka upp på fotografier på nätet, allt längre och längre västerut. Först på Malta och sedan Gibraltar. I förrgår fotograferades de i Nordsjön av den nederländska marinen – och i kväll passerade de Stora Bält i Danmark med den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad som trolig destination, utan några officiella kommentarer från den ryska flottan.

– Jag har varit i kontakt med vår marintaktiska stab och de bekräftar att två korvetter från Ryssland passerar in i Stora bält just nu, säger Kristina Åstrand Bohman, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, på tisdagskvällen.

Hon bekräftar också att det är frågan om fartyg av typen Buyan-M.

Genomfarten skuggades av den danska marinen, bland annat deltog flera patrullbåtar och det danska Søværnets mest slagkraftiga fregatt, HDMS Niels Juel.

Användes i Syrienkriget

Förflyttningen beskrivs av källor inom den svenska marinen som en "game changer".

– Det här kan bli en game changer för Östersjöområdet. Plötsligt har vi fartyg bestyckade med kryssningsrobotar i vårt närområde som dessutom kan laddas med taktiska kärnvapen, säger en källa inom marinen.

Korvetterna är försedda med långdistansmissiler av typen Kalibr som uppges ha en räckvidd på hela 2600 kilometer. Det kan jämföras med den för dryga två veckor sedan stort uppmärksammade placeringen av Iskander-robotar i Kaliningrad som har en räckvidd på 500 kilometer.

I princip når de nu aktuella Kalibr-robotarna, som kan bestyckas med kärnvapenstridsspetsar, hela Europa inklusive Island.

”Väldigt stark markering”

Dessutom visade Ryssland att robotsystemet är fullt funktionsdugligt så sent som i slutet av augusti i år. På propagandafilmer som lagts upp på Youtube av det ryska försvarsdepartementet har hundratusentals personer sett hur de två aktuella korvetterna avfyrar långdistansrobotar mot mål i Syrien.

Nu är samma fartyg som användes i Rysslands Syrien-krig flyttade till Östersjön. Om placeringen är permanent eller tillfällig är än så länge okänt.

– Politiskt är det uppseendeväckande och en väldigt stark markering. Putin flyttar fram en långräckviddig missil som kan ha kärnvapenstridsspetsar och placerar den mitt i Norden. Det är en tydlig maktdemonstration. Samtidigt ändrar det också den militära balansen i Östersjöregionen, säger Tomas Ries, forskare på Försvarshögskolan med fokus på Ryssland.

Omplaceringen av Kalibr-systemet innebär en stor omställning för samtliga Östersjöstaters försvarsplanering, enligt Tomas Ries.

Tvingas till ökad bevakning

För tio dagar sedan meddelade överbefälhavare Micael Bydén att Förvarsmakten kommer att "sprida luftstridskrafterna" för att alla ägg inte ska vara i samma korg. Nu blir det behovet än större.

– Med det här missilsystemet i Östersjön kommer Försvarsmakten att tvingas öka bevakningen så att man hela tiden har koll på ryska flottan och vad de har för sig. Man kommer att hålla koll på dem med radar, ubåtar, flyg och elektronisk signalspaning. Samtidigt måste man ha en högre beredskap och man måste sprida ut jaktplan och militära resurser så att de inte är så lätta mål, säger Tomas Ries.

 PLUS:  Det ryska hotet