Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Här återvänder forskarna efter ett år i låtsasrymden

Publicerad 2016-08-29

Efter 365 dagar på ”Mars” har nu sex forskare återvänt till sina jordliv.

Under året har de simulerat en kolonisering av den röda planeten i en halvdom.

– Min personliga uppfattning är att ett uppdrag till Mars inom en nära framtid är realistisk, säger Cyprien Verseux, en av deltagarna i det Nasa-sponsrade projektet.

University of Hawaii har under ett års tid låtit sex forskare låtsas-bo på ”Mars”. Det Nasa-finansierade projekt har till stor del handlat om att få en större förståelse för hur människor skulle påverkas av den isolation det skulle innebära för den röda planetens förs mänskliga kolonisatörer, skriver AP.

– Det kommer vara livsviktig kunskap när det gäller att välja ut rätt personer till besättningen, för att förstå hur människor faktiskt kommer att bete sig under olika sorters uppdrag och för att öka förståelsen för den mänskliga faktorns betydelse vid rymdresor, säger deltagaren Tristan Bassingthwaighte till AP.

Levt under begränsade former

De sex forskarna från olika delar av världen har alla sysselsatt sig med olika projekt under tiden de simulerat ett liv på Mars på en ödslig del av Hawaii där bristen på växtlighet och isolationen är relativt jämförbar med hur det ser ut på den röda planeten, skriver Hawaii Tribune-Herald.

Samtidigt som de sysslat med sina projekt, exempelvis att framställa vatten och odla grönsaker, har de fått kämpa för att hålla sams och hushålla med begränsade resurser. De har haft begränsad kontakt med omvärlden, bland annat har all kommunikation ut från halvdomen där de bott skett med 20 minuters fördröjningen. Det uppges vara den tid det tar för kommunikation mellan Mars och jorden.

De har också spenderat den allra största delen av simuleringen i halvdomen. Expeditioner i låtsasrymden har genomförts men deltagarna har då tvingats genomföra dem i rymddräkter.

”Hindren går att övervinna”

Franske deltagaren Cyprien Verseux som under söndagen ”återvände till jorden” säger han anser att experimentet visar att det skulle vara möjligt att kolonisera Mars.

– Jag tror att de tekniska och psykologiska hindren går att övervinna, säger han till AP.

Christiane Heinicke från Tyskland berättar att de lyckats hitta vatten i det torra klimatet är ett bevis på det.

– Vi har visat att du skulle kunna framställa vatten på Mars från en liten växthuskonstruktion som vi har haft.

Projektet är det näst längsta i sitt slag. I Ryssland har forskare under 520 dagar simulerat en resa till Mars, experimentet på Hawaii har handlat mer om det eventuella livet som det skulle te sig väl framme på planeten.