Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Känslostart på Stockholm Pride: ”Vår kamp är allas”

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-07-27

Ordföranden nära tårarna vid invigningstalet

Det politiska läget för hbtq-personers trygghet präglar årets Stockholm Pride.

När festivalens ordförande Christian Valtersson talade på temat var han nära tårarna.

– Vår kamp för allas rätt att vara den den vill är bred och gemensam. Den måste finnas överallt, sa han från scenen till publikens jubel.

Stockholm Pride har dragit igång på Östermalms IP i Stockholm och det började nära tårarna för festivalens ordförande Christian Valterssons tal som avhandlade den politiska situationen gällande hbtq-frågor.

Han inledde med att kommentera terrordådet i Orlando, situationen i Ryssland och dödsstraff för homosexualitet i länder som Iran och Saudiarabien. När fokus sedan flyttades till situationen för asylsökande flyktingar stockades hans röst och han var nära tårarna.

– Tyvärr möter en del en hård start i Sverige. Rapporter om att asylsökande hbtq-personer möts av ifrågasättande av deras sexualitet. Kan du bevisa att du är homosexuell? Hur skulle någon våga fotografera i ett land där homosexualitet är förlagt med fängelse eller dödsstraff?

”Vår kamp är allas”

Han fortsatte sedan med att belysa trakasserier som sker ute i det svenska samhället.

– Pojkgäng som trakasserar det par som bara älskar varandra och vill hålla varandra i handen. Hur tror du att det är att komma ut, som den du är, och stolt ta plats, i en miljö som inte accepterar och tillåter? Vår kamp för allas rätt att vara den den vill är bred och gemensam. Den måste finnas överallt, sa han, åter nära tårarna och till publikens jubel.

Efteråt var han själv förvånad över känsloexplosionen.

– Det är väldigt starkt och speciellt att prata om varför vi gör det här och varför Pridefestivalen behövs. Jag fick ofta den frågan fram tills Orlandoskjutningarna, sedan dess har jag inte fått den, säger han till Aftonbladet.

Uppvaktades av Obama

Årets invigningstalare, Siavosh Derakhti, 25, kommer från Malmö och har belönats med Raoul Wallenberg-priset 2013 och Human Rights First Award förra året för sitt arbete mot homofobi och rasism. Han kommer från Malmö men har föräldrar från azerbajdzjanska regionen i Iran.

– I 70 länder är det ett brott att vara homosexuell, ett av de länderna är jag från. Sverige är vårt allas vackra land, vi måste stå enade tillsammans. Kampen är inte bara hbtq-rörelsens, den är allas, sa han från scenen.

Vid Barack Obamas Sverigebesök 2013 bad presidenten speciellt om att få träffa Derakhi.

– Till alla politiker där ute: ta detta vidare till nästa steg. Jag kommer inte från högern, jag kommer inte från vänstern. Jag kommer från Malmö.