Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Anlägg en vacker och väldoftande örtagård

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2008-07-05

En doft av lavendel. Ett knippe timjan till middagssteken. Eller synen av röda rosor i ett hav av gröna, saftiga kryddväxter. En örtagård har något för alla sinnen.

Vad man planterar i sin örtagård är en ren smaksak. Det finns många örter att välja på och bäst är att följa de egna smaklökarna.

Det blir så vackert när man ramar in alla örter och kryddor med blommor, säger Pia Mattsson.

En örtagård är så mycket mer än vad namnet antyder. Visst, örter trivs alldeles utmärkt här, men det gör också andra kryddväxter, blommor och småbuskar. Bara fantasin sätter gränserna.

– Alla kan ha en liten örtagård. Har man ont om utrymme kan en urna eller balkonglåda funka bra, säger Pia Mattsson som tillsammans med fotografen Helene Toresdotter nyligen släppt en bok om drömträdgårdar där örtagården har en given plats.

Präktig örtagård

Några plantor basilika eller timjan får plats nästan överallt, menar hon. Men har man stor tomt är det självklart lättare att avsätta ett större utrymme till en präktig örtagård där man kan plantera för både öga, näsa och mun. Själv blandar Pia gärna friskt. Liljor, rosor och pioner – alla perenna – planteras ihop med ettåriga luktärter, örter och

kryddväxter. Den ettåriga basilikan är en favorit liksom frostkänsliga rosmarin som måste tas in över vintern. Helene gillar libsticka som ger utmärkt smak åt buljong.

– Det är jättebra om man kan ha sin örtagård nära köket. Då blir det verkligen av att man använder de färska kryddorna i sin matlagning, säger Pia.

Praktiskt användbara

För syns skull använder hon gärna blommor som en ram runt de praktiskt användbara örterna. Men det behöver inte vara färgglada pioner eller sprakande rosor. Lav endeln, som är en ört, har blålila blommor som är minst lika vackra. Doften blir en ren bonus – och den räcker länge om man torkar blommorna och gör små doftpåsar av dem.

Johan Gunnarsson

Pias nio örgagårdsfavoriter:

Följ ämnen i artikeln