Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Flytta – tjäna 5 595 kronor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-08

Det är enda sättet att få ner dina elnätavgifter

ELCHOCK Det senaste året har nätavgifterna i Sollefteå höjts med tio procent. ”Avregleringarna har inneburit dyrare el”, säger ­Lennart Öhrling, som nu betalar 9 000 kronor om året i nätavgift.

Nätavgiften på din el­räkning höjs hela tiden – och du kan inte göra ­något åt det.

Dyrast är storbolagen.

–?Avgifterna är oskäliga, säger Lennart ­Öhrling vars nätavgift höjts med tio procent på ett år.

Det senaste året har nätpriserna höjts i 245 av land­ets kommuner. I täten finns de tre jättarna Fortum, E.ON och Vattenfall, visar en undersökning som Villaägarnas riksförbund gjort.

Prisskillnaderna är stora. En Fortumkund i Stockholm betalar mer än dubbelt så mycket i nätavgift som en villaägare i Skövde.

Men elkunderna har ingen som helst möjlighet att byta elnätsbolag.

”Ett monopol”

–?Man är helt i händerna på nätföretaget eftersom det är ett monopol, säger Björn Nordlund, utredare på Villaägarnas Riksförbund.

För tre år sedan kom Energimarknadsinspektionen fram till att elnätsbolagen tagit ut stora överpriser 2003.

Men beslutet överklagades och är fortfarande inte avgjort.

–?Bolagen kan ta ut de pris­er de känner för. De behöver inte betala ut någon ränta om de förlorar, så det är riskfritt att överdebitera, säger Björn Nordlund.

Lennart Öhrling bor utanför Sollefteå. Där har pris­erna höjts med tio procent sedan förra året. Nu betalar han 9?000 kronor per år i nätavgift.

–?Det känns lite märkligt när vi är den kommun i Sverige med mest vattenkraft, säger han.

Går inte att byta

Han känner sig maktlös.

–?Man har det nät man har. Det går inte att göra något, säger han.

Johan Aspegren, presschef för E.ON, menar att det finns naturliga förklaringar till prishöjningarna. Bolaget har bland annat investerat tungt i nya ledningar efter stormen Gudrun.

Att bolaget är mycket dyrare än många små bolag beror enligt E.ON på el­lagen. Den innebär att kunder i samma bolag ska betala lika mycket oavsett var de bor.

–?Vi har mycket nät i landsbygd, och där är det dyrt att distribuera el. Det problem­et har inte de som bara har nät i tätorterna, säger han.