Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Sex män dömda i stor kopplerihärva

Publicerad 2012-06-12

I dag dömdes sex män för människohandel och grovt koppleri efter att ha sålt ett stort antal litauiska kvinnor som sexslavar.

Männen, mellan 21 och 28 år, döms alla till fängelse.

De sex männen dömdes till straff mellan ett och tre och ett halvt års fängelse för människohandel och grovt koppleri. Enligt åtalet "främjade" flera av de åtalade att ett femtontal kvinnor hade sexuella kontakter mot betalning i Stockholmsområdet.

Två av männen hade, enligt åtalet, i Litauen "rekryterat och låtit rekrytera" kvinnor för att de skulle utnyttjas för prostitution i Sverige.

– Jag är i stort nöjd med tingsrättens dom, även om vi hade yrkat på något längre straff, säger kammaråklagare Lars Ågren.

Männen tog pengarna

De har sedan inhyst kvinnorna i olika lägenheter och på hotell i Sverige, samt annonserat på internet om sexuella tjänster.

Enligt åklagaren har männen "tillägnat sig större delen av ersättningen kvinnorna erhållit för de sexuella tjänsterna."

Polisen kom ligan på spåren hösten 2010 då de fick uppgifter om att flera litauiska kvinnor sålde sex på ett vandrarhem i Solna. Efter flera månaders spaning och telefonavlyssning, både i Sverige och i Litauen kunde man identifiera ett nätverk av litauiska män som låg bakom sexhandeln.

Sammanlagt har, enligt åklagaren, 16 kvinnor sålts av nätverket.

Lovades pengar

Enligt polisen har kvinnorna lockats till prostitution under falska ekonomiska förespeglingar.

Enligt åtalet har en av männen "satt en norm" att kvinnorna genom att sälja sex skulle dra in 10 000 kronor - om dagen.

Bland männens offer finns en 20-årig kvinna från den litausiska landsbygden.

Enligt domen kommer hon från enkla förhållanden, och har getts löften om att tjäna pengar, få gå i skolan, få en lägenhet och en bil. Hon har inte kunnat någon engelska.

Kvinnan har sålts till ett stort antal män.

Vid ett tillfälle flögs hon till Schweiz för att sälja sex till en man under tre dygn. När hon landade i Sverige tog en av de dömda männen alla pengar, och gav henne ett paket cigaretter.

Ingen sexköpare dömd

En annan kvinna berättar hur hon mådde mycket dåligt av det hon tvingades till, hon säger att hon grät vid flera tillfällen.

– Men hallickarna sa bara: Kom igen, kom igen, du ska ta in mera kunder.

Ingen person döms i denna utredning för att ha köpt sexuella tjänster av kvinnorna.

– Men det pågår utredningar mot flera, säger kammaråklagare Lars Ågren.