Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Han borde inte vara i fängelset”

Publicerad 2011-12-31

Mijailo Mijailovic vill helst vara för sig själv och inte ha kontakt med världen utanför murarna.

För två veckor sedan blev det extra tydligt.

– Någonting hände som fick honom att må sämre. Men att han skulle ge sig på en medfånge på det här sättet kunde ingen ana, säger en källa inifrån anstalten.

Anna Lindhs mördare, den livstidsdömde Mijailo Mijailovic, 33, kom tillbaka till Kumlaanstalten för en dryg månad sedan efter att senast ha suttit på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

I torsdags eftermiddag attackerade han en 21-årig medfånge med skruvmejsel. Överfallet var, enligt uppgift, mycket likt vansinnesdådet mot utrikesminister Anna Lindh.

– Han högg mot honom flera gånger, på samma sätt som mot Anna Lindh. Två hugg träffade buken och levern, säger en källa.

Flera personer med insyn i verksamheten på Kumlaanstalten beskriver att Mijailo Mijailovic som förhållandevis lugn – för det mesta. Han gör inte mycket väsen av sig och vill hålla låg profil. Samtidigt är hans psykiska hälsa mycket instabil.

– Han blir väldigt tyst och sluten i bland, och klagar över att han känner sig hotad, säger källan.

Läkare borde ha underrättats

Under sina tidigare perioder på Kumlaanstalten har han alltid arbetat tillsammans med sina medintagna på anstaltens terapirum där de intagna bland annat kan snickra och sy.

– Men för två veckor sedan hände något. Han ville inte vara med och drog sig undan, uppger källan.

Många reagerade på Mijailo Mijailovic förändrade beteende, men agerade inte.

– Läkare och psykologer ska enligt rutinerna underrättas, men så har inte skett i det här fallet. Flera av dem som befinner sig i verksamheten till vardags anser att han inte kan vara i fängelset. Han måste få vård, säger källan.