Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Julian Assange utlämnas till Sverige

Publicerad 2012-05-30

LONDON. I dag meddelades att Julian Assange ska utlämnas till Sverige.

Den våldtäktsmisstänkte Wikileaks-grundaren har suttit i husarrest i England i 15 månader medan han överklagat utlämningen genom samtliga brittiska instanser.

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek är på plats i Supreme Court i London.

Ordförande Lord Philips läste upp beslutet. Assange utlämnas till Sverige.

Runt honom satt de övriga domarna som varit med och fattat beslutet.

Julian Assange skulle vara med i salen, men hann inte dit i tid. Anledningen var att han och hans mamma bestämde sig för att köra bil till rätten i morse, men fastnade i trafiken.

Beslutet inte enigt

Sju domare fattade beslutet tillsammans. Men de var inte eniga. Två av domarna ansåg att Sveriges begäran om ulämning inte är korrekt och tycker inte att Assange ska lämnas till Sverige.

Assange är misstänkt för ett fall av våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Brotten ska ha begåtts mot två kvinnor under ett besök i Sverige 2010.

Försvararna har 14 dagar på sig

Assanges försvarare ber om tid för att lämna in en ansökan där man vill väcka ännu en fråga som man anser att domstolen inte tagit ställning till.

Lord Phlips beviljar Assanges team 14 dagar för att lämna in den ansökan.

I sina argumentering förklarar Lord Philips att trots att en parlamentsledamot i parlamentet uttryckligen sagt att uttrycket "judicial authority" innebär en domare eller domstol så är detta fel. Även en åklagare kan, som i fallet med Sveriges begäran om Assanges utlämning, utfärda en europeisk arresteringsorder.

Julian Assange var inte på plats i Supreme Court idag, men efter att beslutet lästs upp är Wikileaks andreman Kristinn Hrafnsson besviken.

- Jag är både besviken och förvånad. Det verkar ju som att domarna inte är överens med parlamentet om vad som faktiskt stämmer. Där har ni något att skriva om, säger han till Aftonbladet.

Demonstranter på plats

Sverige har begärt Assange utlämnad enligt en europeisk arresteringsorder och två brittiska domstolar har redan bestämt att han ska utlämnas. Men Assange överklagade till högsta instans, Supreme Court.

Utanför Supreme Court i London hade ett 40-tal tv-team och lika många fotografer samlats redan en dryg timme innan beslutet väntas meddelas.

En samling demonstranter med Julian Assanges ansikte på sina affischer står också utanför domstolen mitt emot det brittiska parlamentet.

Höjd säkerhet i Sverige

I Sverige har polis höjt säkerheten och har särskild beredskap för eventuella hackerattacker under dagen.

– Vi har särskild uppmärksamhet på samhällskritiska system i dag, säger Anders Ahlqvist, chef för IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Händelser som retar upp nätaktivister och hackare har tidigare haft en tendens att utlösa cyberattacker mot regeringar och myndigheter i flera länder.

Den här brottsligheten är internationell till sin karaktär och därmed är det intressant att följa vad som händer i andra länder, säger Ahlqvist till TT.

Grundade Wikileaks

Julian Assange grundade avslöjarsajten Wikileaks som bland annat publicerat stora mängder hemliga dokument och avslöjat amerikanska militärens tortyr av irakiska fångar. Hösten 2010 släpptes också tiotusentals hemliga diplomatrapporter från amerikanska ambassader världen över.

Assange häktades i sin frånvaro i december 2010 misstänkt för sexbrotten och efter att han greps i England har han suttit i husarrest i väntan på beslutet.