Alexander mördades på öppen gata

Publicerad 2012-02-22

I kväll tas fallet upp i "Efterlyst"

Polisen har nya ledtrådar i fallet om mördade Alexander Wallberg, 25.

I kvällens "Efterlyst" berättar de att en ovanlig kula hittats – en kula som kan hjälpa polisen att finna mördarna.

– Det var rena turen att ingen annan person skadades eller dödades, säger förundersökningsledare Anders Sandholm till "Efterlyst".

Morgonen den 7 april 2009 lämnade studenten Alexander Wallberg sitt hem på Spaldingsgatan i Göteborg.

Han skulle till Högskolan för design- och konst där han studerade, men strax utanför sin port sköts han till döds på öppen gata.

Fel man

Mordet har beskrivits som en ren avrättning men polisen har hela tiden trott att gärningsmännen trots sin målmedvetenhet sköt fel man, att Alexander inte var målet.

– Alexander har fallit offer för gärningsmän som varit motiverade att begå ett brott men vi ser inte att han skulle vara offret, säger förundersökningsledare Anders Sandholm till "Efterlyst".

Trots att gärningsmännen var omaskerade och dådet ägde rum vid en trafikerad gata vid halv nio på morgonen, är än i dag ingen gripen för mordet.

Men polisen har inte gett upp.

Grov kaliber

I kvällens "Efterlyst" på TV 3 tas det snart tre år gamla fallet upp igen.

Polisen berättar att man funnit en kula på brottsplatsen. Kulan är den kula som dödade Alexander och det handlar om en mycket ovanlig kula från ett extremt grovt vapen som enligt polisens uppfattning är ovanligt i sådana här sammanhang.

– Ett grovkalibrigt vapen av betydande kaliber som inte kan jämföras med något liknande vapen som används eller har använts vid tidigare mord, säger Sandholm till GP.

Den grovkalibriga kulan hittades i vindrutan på en parkerad bil hela 150 meter från mordplatsen.

– Mördarna tog inte ens hänsyn till att kulbanan fortsatte och passerade en starkt trafikerad gata i morgonrusningen, säger förundersökningsledare Anders Sandholm till "Efterlyst".

– Det var rena turen att ingen annan person skadades eller dödades.

Jobbigt att inte veta

Polisen säger att man även funnit ytterligare spår som man hoppas ska leda fram till att Alexanders mördare grips.

För hans föräldrar är det viktigt att få svar på vad som hände sonen och varför.

– Det är jobbigt att man inte riktigt vet vad som hände, de där sista minuterna i hans liv. Först när man vet det kan man släppa det och andas ut och gå vidare, säger Alexanders mamma till "Efterlyst".