Expert: Haveriet liknar tidigare flygkrasch
Uppdaterad 2019-03-11 | Publicerad 2019-03-10
Flygplanet som kraschade i Etiopien var ett nytillverkat Boeing 737, av samma modell som planet som störtade i Indonesien i höstas.
Olyckorna liknar varandra, enligt Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert.
– Det är ganska spektakulärt, säger han.
Över 150 människor omkom när ett Boeing 737 MAX 8 på väg från Etiopien till Kenya störtade på söndagsmorgonen, bara några minuter efter start.
Flygplanet är av samma typ som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober, 13 minuter efter start från Jakarta, och där alla 189 människor ombord omkom.
– Det här haveriet liknar ganska mycket det i Indonesien. Det är samma flygplanstyp och ungefär samma tidsaspekt. Men vi vet inget om ingredienserna än, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert.
För tidigt
Båda planen har dessutom haft en fartinstabilitet i början av flygningen – vilket ytterligare tyder på att de kan ha haft samma problem, enligt Hans Kjäll.
Det är ännu för tidigt att säga vad som är orsaken till att det etiopiska planet störtade. Planets svarta låda behöver analyseras, vilket kan ta några dagar.
"Kan få svåra konsekvenser"
Planet i Indonesien kraschade efter det att nödsystemet felaktigt gått i gång och aktiverat autopiloten som styrde planet nedåt. Piloterna hade sedan inte utbildning nog att ta över manuellt och planet kraschade i havet.
– Det var ett tekniskt fel och ett pilotfel, säger Hans Kjäll.
Skulle haveriet i Etiopien visa sig bero på ett liknande problem med Boeings nya flygplansmodell, som lanserades 2017, kan det få svåra konsekvenser för flygplanstillverkaren, bedömer Kjäll. Bolaget ska leverera flygmodellen till flera kunder.
– Om modellen är haveribenägen är det inte bra. Det kan innebära att planen blir groundade (inte får lyfta), säger Hans Kjäll.