”Skrämmande läsning”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-06

Oppositionen kritisk till regeringens syn på skattebrott

Vänsterpartiets riksdagsledamot Kalle Larsson tycker att avslöjandet om att 10 av 15 moderata statssekreterare har köpt svarta tjänster visar på en dubbelmoral.

– Vi får en hycklande regering, säger han till aftonbladet.se

På tisdagseftermiddagen presenterade TT sin enkät, där 15 av 30 borgerliga statssekreterare erkänt att de köpt någon form av svarta tjänster. Bland de moderata statssekreterarna är siffran högst. Här har 10 av 15 köpt svarta tjänster.

Har politiskt ansvar

– Det är skrämmande läsning. Samtidigt som regeringen jagar sjuka och arbetslösa gör man ingenting för att stävja skattebrott i Sverige, säger Kalle Larsson.

Statssekreterare är ministrarnas högra hand. De är inte politiker, utan tjänstemän. Men de är politiskt tillsatta och det gör att de har ett politiskt ansvar, tycker Kalle Larsson.

Vid tidigare avslöjanden om moderater som köpt svarta tjänster har partiet förklarat att det här är en bild av hur Sverige ser ut. Alla svenskar fuskar då och då har andemeningen varit.

Måste fundera över sin stab

– De har i och för sig rätt i att fusket är utbrett. Det finns säkert både vänsterpartister och socialdemokrater som fuskar. Men ursäkten är klumpig och regeringen bagatelliserar skattefusk. Det blir ett hyckleri, när man jagar vanligt folk och inte gör något åt skattebrotten, säger Kalle Larsson.

Hans förslag är att regeringen tillsätter en delegation – en särskild grupp – som ska utreda hur man skulle kunna stävja skattebrott i samhället.

– Jag vill att detta ska utmynna i en generell diskussion om skattebrot. Sedan måste förstås Fredrik Reinfeldt fundera över vilken stab han har, säger Kalle Larsson.

Hoppas på nyval

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är också starkt kritisk:

– Detta visar bara att det inte finns några “nya“ moderater. Frågan är om det ens finns ett politiskt parti som heter Moderaterna. Det finns i vart fall en pr-byrå med det namnet.

Hur menar du då?

– Det var inte moderaterna som vann valet utan en serie pr-trick som de hållit på med. Försökt låtsas som de förändrats väldigt mycket när det i själva verket är samma gamla moderater sedan tidigare.

Och de fuskar med skatten?

– Det är väl ingen nyhet att många moderater inte accepterar det skattesystem vi har, utan anser att det handlar om stöld snarare än om att bygga ett samhälle på solidaritet.

Är du besviken?

– Nej, verkligen inte. Det bästa skulle väl vara om vi fick en annan regering så snart som möjligt. Men det kan man väl inte hoppas på, jag tror inte att något av de borgerliga partierna vill utlysa nyval nu.

Borde Reinfeldt avgå?

– Om förtroendet för regeringen skulle rasa väldigt mycket blir det svårt att fortsätta som om ingenting har hänt. Man kan alltså komma till ett sådant läge.

Hur är det med skattefuskandet inom miljöpartiet?

– Vet inte riktigt, men vi har i alla fall inte den hållningen inom partiet att det är något i grunden fel med skattesystemet.