De får skulden för upploppen i Husby

Publicerad 2014-05-14

Polisen anklagar organisationen Megafonen för upploppen i Husby förra året – och skriver att medlemmarna deltagit i oroligheterna.

Det framkommer i kvällens program av SVT Uppdrag granskning.

– Min uppfattning är att de vill ställa polisen mot de boende i området, säger Niclas Andersson, närpolisschef för Västerort, i programmet.

Ungdomsorganisationen Megafonen i Husby. Amir Alkazaz, Lucia Ramirez Tuesta, Haidar Naser och David Quintanilla arbetar inom Megafonen för ökad social rättvisa i Stockholms förorter.

I dagarna är det ett år sedan 69-årige Lenine Relvas-Martins sköts till döds av polisen i Husby väster om Stockholm, och flera oroliga dagar och kvällar utspelade sig i förorten.

Upplopp, bilbränder, stenkastning mot polisen och stölder av brandslangar när räddningstjänsten skulle släcka bränderna är bara några av de händelser som Aftonbladet och flera andra medier rapporterade om från Husby för ett år sedan.

Men det kom också vittnesmål från frustrerade Husbybor som sa att poliserna använde övervåld och ett diskriminerande språk mot människor.

Nu tar SVT-programmet Uppdrag granskning i kvällens avsnitt upp flera tidigare hemligstämplade dokument om polisens arbete under dagarna i maj 2013.

Spelade stor roll

Bland annat uppger programmets reporter att polisen tycker att organisationen Megafonen spelade en stor roll för upploppen.

Megafonen skrev en debattartikel kort efter dödsskjutningen av Lenine och krävde en oberoende utredning av händelsen. Anledningen var att polisen till en början gått ut med uppgifter till medier om att Lenine dött på sjukhus samtidigt som boende sett hur den döda kroppen tagits ut från hemmet flera timmar senare.

Organisationen kallade också händelsen för ”ett mord på en av våra grannar” vid en efterföljande presskonferens. En demonstration hölls där man återigen krävde en oberoende utredning och en ursäkt till Lenine Relvas-Martins familj.
I ett hemligstämplat dokument som Uppdrag granskning hänvisar till står det att det finns ”viss underrättelseinformation att individer från Megafonen deltagit och uppmanat andra att delta i oroligheterna”.

När Uppdrag granskning frågar på vilket sätt som Megafonen var involverade i upploppen svarar närpolischefen för Västerort, Niclas Andersson:
– När man drog igång demonstrationerna sammanföll det med upploppen. Min uppfattning är att de vill ställa polisen mot de boende i området, man ville ställa polisen mot ungdomarna.

Inte dömts

Men när Aftonbladet når Niclas Andersson säger han att han inte kan svara på om Megafonens medlemmar deltagit och uppmanat andra att delta i oroligheterna.

– Den formuleringen står i en central utvärdering som jag inte kan uttala mig om. Vi har gjort en lokal utvärdering, och jag kan bara konstatera att Megafonens roll i upploppen är diffus. Men min uppfattning är att händelserna sammanföljer. De går ut med information och sedan startar upploppen. Men det är inte de som är grunden till att det blir upplopp, det har med mer djupliggande orsaker att göra.

Kommissarien Johnny Lindh, som medverkar i programmet, konstaterar för Aftonbladet att ingen av Megafonens representanter dömts för något brott i samband med upploppen.

– Det finns en klar misstanke att de hade någon form av delaktighet i processen, men vad den är, det är svårt att veta. Vad jag vet har ingen varit misstänkt för brott.

”Snorvalpar”

Megafonens representanter sa också vid sin presskonferens att människors misstro ökat mot polisen efter den första nattens upplopp, då boende ska ha mötts av glåpord. Ljud- och bildinspelningar som SVT-programmet sänder ikväll visar hur en polis rapporterar till länskommunikationscentralen och benämner de maskerade personer han möter på följande vis:

– Det här är snorvalpar, det är bara att köra på, de drar ju så fort man drar batong och springer ut mot dem. Då drar de ju som råttor.

Kort därefter attackeras polismannen och förstärkning begärs in.

”Vill ha poliser”

Poliserna som intervjuas i programmet konstaterar att man vid flertal tillfällen under upploppen använde sig av fel taktik och hade fel fokus.

Niclas Andersson är fortfarande självkritisk när han pratar med Aftonbladet. Men han tycker också att det är en del som inte kommit fram.

– Jag tycker att det är tydligt i programmet att det är vi poliser som framställs som anledningen till upploppen, men jag tror inte att medborgarna har den bilden. Jag tror att de vill ha poliser i området.

Fotnot: Aftonbladet har sökt representanter för Megafonen som tagit ett kollektivt beslut om att inte uttala sig i media.