Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

TV-läkaren erkände att han kört berusad

Uppdaterad 2014-02-04 | Publicerad 2013-11-26

Den solälskande husläkaren i Nyhetsmorgon, Mikael Sandström, har skapat debatt igen.

Under tisdagsmorgonen pratade han om alkoholberoende – och erkände att han kört när han druckit:

– Jag har kört en sjuk person berusad. Det är nog preskriberat nu, så jag törs säga det, säger han i TV4.

TV4-programmet Nyhetsmorgon hade på tisdagen frågestund med sin husläkare Mikael Sandström om alkoholberoende och riskbeteende. Sandström fick frågor från tittare, och svarade så gott han kunde om vad skillnaden är mellan att vara beroende av alkohol och att utveckla ett riskbeteende kring drycken.

Han betonade flera gånger att frågan är känslig och lyfte fram att det inte handlar om antalet glas som dricks, utan det beteende som den person som dricker uppvisar.

”Varit i slagsmål”

När han fick frågan av programledarduon Tilde de Paula och Peter Jihde om det verkligen gick att döma någon efter ett felsteg sa han något som verkar ha fått tittarna att häpna:

– En gång är ingen gång. Det försvarar jag själv. Jag har hamnat i den situationen själv och varit i slagsmål som ungdom och berusad. Och jag slåss inte längre, sa han i TV4-klippet.
När frågestunden sedan gick över till rattfylleri sa Mikael Sandström att han kört en sjuk person med bil trots att han varit påverkad av alkohol:

– Det här är känsligt. Jag har kört en sjuk person berusad, som hade hjärtinfarkt. Det är nog preskriberat nu, så jag törs säga det. Men vad skulle jag göra? säger han, med hänvisning till att personen kunde ha mist livet om han inte agerade.

Vill inte mörka

Det hela får Peter Jihde att ta upp frågan om Sandström glorifierar alkohol. Då får han svaret:

– Nej, jag gör inte det. Men det är min roll att berätta så tydligt som möjligt det vi vet medicinskt, som till exempel det här med att om man är 50+ och dricker 1 till 1,5 glas per dag så har det positiva effekter på hjärt- och kärlsjukdomar. Du kan ju inte mörka det!
Aftonbladet har sökt Mikael Sandström, som senast skapade rubriker när han uppvisade en rejäl solbränna efter en kryssning i Västindien i januari i år.