Tegnell: Ett virus vi får leva med en lång tid

TT

Publicerad 2020-04-29

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, särskild rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under onsdagens pressträff.

Läget är fortsatt allvarligt i Sverige. Nästan 2 000 personer vårdas på sjukhus på grund av covid-19 och ytterligare över 500 får intensivvård. Men än så länge finns extra kapacitet.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i världen är nu fler än tre miljoner och drygt 210 000 personer har avlidit.

– Det börjar bli väldigt stora tal. Så stora tal att det börjar bli svårt att förstå omfattningen. Det var länge sedan världen upplevde någonting liknande, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

I Sverige har totalt 2 462 personer avlidit i sviterna av covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 107 personer det senaste dygnet.

– Det är en siffra som vi inte sett med någon annan sjukdom under en väldigt lång tid, säger Tegnell och tillägger att det här är ett virus som vi kommer att få leva med en lång tid framöver.

Smittan sprider sig

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 20 302 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Stockholm har fortfarande det allvarligaste läget. Men smittan börjar sprida sig i övriga Sverige, med stora regionala variationer. Norrbotten ligger exempelvis på en fortsatt låg nivå.

Totalt 1 435 personer har fått eller får intensivvård. Enligt Anders Tegnell syns vissa tecken på att antalet nyinläggningar minskar något.

– Men å andra sidan har det visat sig att många av de här patienterna har mycket långa vårdtider, säger Tegnell.

Lediga intensivvårdsplatser

Antalet disponibla intensivvårdsplatser fortsätter att öka i hela Sverige, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen. I dag finns det totalt 1 096 platser, vilket är elva fler än i går – och ungefär 30 procent av dessa platser används inte.

– Jag vill också lyfta siffrorna som handlar om covid-19 på andra avdelningar än intensivvården. Den senaste rapporteringen som vi har är 1 884 patienter inneliggande på andra avdelningar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Fortsatt ansträngt

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, påpekar att sjukvården kommer att vara fortsatt hårt ansträngd framöver.

– Trots att kurvorna för själva sjukdomen kanske ser ut att avta kommer sjukvårdens ansträngningsgrad att ligga några veckor efter. Så sjukvården är fortfarande hårt belastad och belastningen är heller inte jämnt fördelad, säger Thomas Lindén.

Han tillägger att akut och nödvändig vård finns tillgänglig och att ingen blir bortprioriterad.

– Det är viktigt att söka den vård man behöver för akuta tillstånd och annat, så att man håller sig frisk.

Det dokument med riskgrupper som Socialstyrelsen nyligen överlämnade till regeringen avser inte barn, passar han på att påpeka. Det finns heller ingen anledning att barn till personer i riskgrupper stannar hemma från skolan, säger han, eftersom risken att smittas av barn är mycket låg.

– Barn har både rätt till och skyldighet att vara i skolan, säger Thomas Lindén.

Myndigheten ser ett ökat behov av rehabilitering framöver och har arbetat för att kunna ge ökat stöd till regionerna.