Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Alexandra Urisman Otto får Aftonbladets klimatjournalistpris

Uppdaterad 2021-10-27 | Publicerad 2021-10-18

Alexandra Urisman Otto är årets vinnare av Klimatjournalistpriset.

Priset, som delas ut för första gången, får hon för sin artikelserie i Dagens Nyheter om Sveriges otillräckliga klimatmål.

– Vi har missat det som är vårt demokratiska uppdrag. Det måste vi erkänna snabbt att vi har gjort och försöka jobba ikapp, säger hon.

Det var i april i år som Aftonbladet instiftade Klimatjournalistpriset.

Syftet är att uppmärksamma en journalist som de senaste året utmärkt sig med särskilda prestationer inom klimatjournalistiken.

Totalt tre reportrar var nominerade: Daniel Värjö på Sveriges Radios program Kaliber och Lisa Röstlund och Alexandra Urisman Otto från Dagens Nyheter.

Och den sistnämna stod som slutlig pristagare för artikelserien om Sveriges otillräckliga klimatmål, som blev en skrämmande tankeställare för många.

”Med enkel matematik och skarp analys blottlägger Alexandra Urisman Otto i en serie artiklar den politiska kohandeln bakom Sveriges klimatmål – en kalkyl som inte håller måttet, där utsläpp trollas bort – och visar därigenom den hisnande diskrepansen mellan karta och verklighet i vår tids ödesfråga” löd motiveringen från juryn som bland annat består av Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare vd:n för Sveriges Radio.

Alexandra Urisman Otto.

”Ligger 30–35 år efter”

– Granskningen av politikens dubbla budskap – att Sverige måste göra sin del för att till Parisavtalets mål, men ändå beslutar om klimatmål som är otillräckliga, innebär att vi inte tar vår del av den globala bördan, säger hon.

Pristagaren själv säger att utnämnandet känns ”stort och hedrande”, men poängterar samtidigt att det är en helt avgörande tid för klimatjournalistiken.

– Klimatjournalistiken ligger 30–35 år efter. Det var en fråga som plötsligt blev en kris, och där var vi inte med. Det gäller inte bara Sverige, det är globalt. Det här är en tid när vi behöver göra vårt jobb bättre än vad vi gjort tidigare. Det är en avgörande tid, ett fönster där vi kan hjälpa människor att förstå vilken kris vi befinner oss i, säger Alexandra Urisman Otto och fortsätter:

– Det är ingenting man kan göra lite grann utan det är en fråga om liv och död.

”Journalistikens Rolls-Royce”

Resonemanget får stöd av jurymedlemmen Johan Rockström, som är professor i globala miljösystem.

– Jag ser klimatjournalistiken som journalistikens Rolls-Royce. Oavsett om du är journalist inom ekonomi, sport eller utrikespolitik så skär klimatfrågan rakt igenom. Att vara den duktigaste klimatjournalisten, innebär att du är en otroligt bred systemvetare.

Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson menar därför att det är särskilt viktigt att uppmuntra journalister som gjort stora insatser på klimatområdet.

– På Aftonbladet lägger vi nu mycket kraft på att utveckla klimatjournalistiken och vi ser hur hela mediebranschen tar nya initiativ för att bevaka, granska och berätta om klimatfrågan och dess konsekvenser. Samtidigt är det ett tema som spänner över så många områden att det är komplicerat att rapportera allsidigt och nära om. Att då uppmuntra journalister som gjort särskilda insatser på området känns helt rätt.